wtorek, 26 maja 2015

Kremowo - śmietanowy kalafior



Uważam, że od czasu do czasu należy zjeść dobrą zupę,
nawet, jeśli nie jest się wielkim fanem płynnych obiadów.
Za oknem na próżno szukać słonecznej wiosny,
więc powody do zjedzenia zupy nabierają odpowiedniej mocy.
Na pewno nie jest to czas na rozgrzewające mikstury,
zjadane na szybko ledwo wystającą ręką spod koca.
Teraz nadszedł czas kremowych specjałów o delikatnej strukturze
i zapachu wiosennego ogródka.
Nie ma przebaczenia, że nie umiem czy nie lubię,
bo z palety nowalijek jest co wybierać.


Zupa kalafiorowa

Składniki:

1 kalafior
5 ziemniaków
pół cebuli
3 łyżki śmietany
3 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
świeży koperek
sól, pieprz


Kalafior dzielę na części i dokładnie myję. Gotuję w osolonej wodzie z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego przez 20 min. Po tym czasie dodaję obrane i pokrojone na kawałki ziemniaki. Całość gotuję jeszcze przez 15-20 min, a na koniec wlewam do zupy śmietanę wymieszaną z łyżeczką mąki i odrobiną zupy. Dobrze mieszam przez kolejne 2-3 min aż do lekkiego zagotowania. Lekko ostudzoną zupę miksuję na krem i posypuję świeżym koperkiem oraz czarnym pieprzem z młynka.







Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestem ciekawa Twojej opinii.