środa, 20 stycznia 2016

Paprykowy kurczak zapiekany z brukselką



Ubolewam nad brukselką.
Nie dość, że malutka i nie ma szans
na konkurowanie ze swoją głowiastą siostrą,
to na dodatek mało popularna.
Niby każdy wie, że zdrowa,
że ma oryginalny smak,
ale stosunkowo rzadko gości na naszych stołach.
Ja osobiście bardzo lubię brukselkę.
Często podaję ją jako główne kolacyjne danie
lub w formie dodatku d mięsa.
Wówczas może stanowić podstawowy posiłek
w czasie zimowej zawieruchy.

Kurczak zapiekany z brukselką

Składniki:

3-4 kawałki kurczaka
kilka brukselek
pół czerwonej cebuli
sól, pieprz
ostra mielona papryka
majeranek
oliwa

Kawałki kurczaka posypuję przyprawami, kładę na dnie żaroodpornego naczynia, polewam oliwą i odkładam na godzinę w chłodne miejsce. Następnie dodaję brukselkę i kawałki cebuli. Wstawiam do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Po 5 min wlewam wodę tak, aby przykryła do połowy mięso. Kurczaka piekę przez ok.45 min ( w zależności od wielkości kawałków ), polewając go od czasu do czasu powstającym sosem.








Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestem ciekawa Twojej opinii.