W pierwszy dzień Nowego Roku zawsze jemy na obiad rybę.
To nasza wieloletnia tradycja.
Przed świętami zaopatruję się w większą ilość ryb,
zamrażam je i przygotowuję dopiero w pierwszych dniach stycznia.
Święta niosą ze sobą tyle pyszności i kulinarnych szaleństw,
że dopiero po tym burzliwym okresie rozpusty
mam ochotę na coś dobrego,
na spokojne odkrywanie smaków,
bez pierogów, kapusty i tym podobnych.
Nasza ryba nie wymaga wielu dodatków,
bo jej smak podkreśla mój ukochany cumin.
Dobrze się czuje w otoczeniu karmelizowanej marchewki i groszku.
Chcąc nie chcąc mamy na talerzu zdrowie i obniżoną ilość kalorii,
a to nam wszystkim chyba dobrze zrobi.
Pstrąg łososiowy z karmelizowaną marchewką i groszkiem
Składniki:
pstrąg łososiowy lub zwyczajny pstrąg
pół cytryny
sól, pieprz, cumin, ewent. szczypta ostrej mielonej papryki
oliwa
3-4 marchewki oprószone majerankiem, duszone w niewielkiej ilości wody z łyżką miodu
gotowany zielony groszek
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
Jestem ciekawa Twojej opinii.