wtorek, 5 stycznia 2016

Tunezyjska shorba z polskimi zacierkami



Nie znoszę zacierek.
To koszmar mojego dzieciństwa.
Mama gotowała od czasu do czasu zupę o nieokreślanej konsystencji,
z dużą ilością warzyw i garścią wspomnianych zacierek.
To nie te czasy, kiedy jedzenie można było zostawić i poprosić o inny obiad.
Były tylko dwa realne wyjścia: jeść do upadłego,
czyli gdy zupa zacznie przypominać lodową breję
lub nie jeść i czekać z nadzieją na lepszą kolację.
Nie byłabym sobą, gdybym nie znalazła sposobu na bolesne wspomnienia dzieciństwa.
Zacierki doskonale pasują do tunezyjskiej shorby,
zupy o niedoścignionym smaku pomidorów,
które w tym daniu, nawet jeśli bazuje na koncentracie,
doskonale oddają smak pomidorów.
Polecam Wam tę zupę na zimowe powroty do domu.
Zmarznięci, zniechęceni, bez iskierki nadziei na dodatnią temperaturę,
z wielką chęcią sięgniecie po talerz gorącej zupy.

Shorba tunisienne z polskimi zacierkami

Składniki:

2 skrzydełka i szyjka ( dowolny zestaw rosołowy )
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 cebula
2 ząbki czosnku
olej
natka pietruszki
sól, pieprz
łyżeczka harissy lub ostrej, mielonej papryki
makaron typu zacierki

Mięso układam na dnie garnka, dodaję koncentrat pomidorowy, wlewam olej, wsypuję przyprawy i zaczynam podsmażać wymieszane składniki. Po 5 min dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dolewam wodę do przykrycia mięsa i gotuję na małym ogniu. Po ok. 30 min od rozpoczęcia gotowania uzupełniam wodę do 3/4 wysokości garnka. Kiedy zacznie się gotować, wrzucam do garnka pokrojoną w pióra cebulę i porządną garść zacierek ( zależy od ilości przygotowywanej zupy ).
Gotuję jeszcze przez 10 i 15 m.
Po przełożeniu zupy na talerze wierzch posypuję natką pietruszki i dodaję odrobinę soku z limonki lub cytryny.











2 komentarze :

  1. chętnie bym spróbowała ;)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gorąco zachęcam do wypróbowania, bo w końcu mamy porządną zimę. Dziękuję za zaproszenie, na pewno zajrzę 😊

      Usuń

Jestem ciekawa Twojej opinii.