niedziela, 10 stycznia 2016

Omlet z ricottą i szpinakiem



Uwielbiam niedzielne poranki.
Domowe towarzystwo odsypia cały tydzień.
Za oknami jeszcze trochę zimowej bieli
i orzeźwiający przymrozek.
Nigdzie nie trzeba wychodzić,
czas zawisł w powietrzu,
w tle sączy się ulubiona muzyka.
W takich chwilach mam czas na przygotowanie
dobrego śniadania,
dla każdego coś ulubionego.
Dzisiaj wybór padł na ricottę,
której u nas pełno pod każdą postacią.
Jako dodatek świetnie odnajduje się w omlecie,
a kilka listków szpinaku czyni prawdziwe cuda.

Omlet z ricottą i szpinakiem

Składniki:

4 jajka
100 g ricotty
kilka liści szpinaku
pół małej cebuli
3-4 pomidorki koktajlowe

Na patelni podsmażam na maśle cebulkę ze szpinakiem. Wlewam jajka wymieszane ze szczyptą soli i pieprzu. Na wierzchu układam porcjami ricottę i połówki pomidorków koktajlowych. Podpiekam pod przykryciem do zrumienienia.








Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestem ciekawa Twojej opinii.