i mięsno - warzywne sosy w połączeniu z bagietką.
Moja teściowa jest w podeszłym wieku
i bardzo często przygotowuje lekkie posiłki.
Zawsze podpatruję, jak je przyrządza,
bo wiem, jakim powodzeniem będą się cieszyć w naszym polskim domu.
Zobaczcie, jaka uniwersalna jest sałatka, którą Wam dzisiaj proponuję.
W okresie letnim zjecie ją lekko schłodzoną w lodówce,
a kiedy nadejdą jesienne słoty,
z powodzeniem sięgniecie po jej podgrzaną wersję.
W ten sposób uzyskanie zdrowy obiad
lub późną, letnią kolację.
Tunezyjska sałatka na zimno latem, a na ciepło zimą
Składniki:
4 marchewki
2 ziemniaki
2 pomidory
pół cebuli
garść zielonej fasolki
2 łyzki tuńczykaw oleju z puszki
sól, pieprz
oliwa
Obrane i umyte marchewki kroję w kostkę i gotuję w lekko osolonej wodzie. Kiedy zacznie się stawać miękka, dodaję rozmrożona fasolkę i pokrojone w grubą kostkę ziemniaki. Warzywa gotuję do miękkości, ale pilnuję, aby się nie rozgotowały.
W międzyczasie kroję w drobną kostkę cebulę oraz obrane ze skórki pomidory. Wkładam do salaterki wraz z pozostałymi ugotowanymi wcześniej warzywami. Przyprawiam solą i pieprzem, dodaję kawałki tuńczyka oraz polewam oliwą.
Sałatkę podaję w okresie letnim lekko schłodzoną, a zimą w ciepłej formie.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
Jestem ciekawa Twojej opinii.