Dzisiaj będzie prosto i szybko
a do tego łatwo,
bo cała umiejętność polega na obraniu i pokrojeniu warzyw.
Ciach, ciach. kilka sprawnych ruchów ręki,
na blachę, do piecyka i już.
Zero zmęczenia, wydziwiania,
a nawet kilka wolnych chwil na książkę.
No przecież nie będziecie stać przy piecyku,
kiedy wszystko robi się s a m o.
Lekkie warzywa z piecyka
Składniki:
1 bakłażan
2 bataty
1 czerwona cebula
5 pomidorków koktajlowych
kawałek fety
natka pietruszki
sól, oregano
oliwa
Bakłażany kroję w grubą kostkę, solę
i pozostawiam na 10 min. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układam pokrojone bataty, cebulę i dodaję bakłażany. Warzywa posypuję lekko solą i suszonym oregano, skrapiam oliwą. Piekę w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 min. Na kolejne 5 min dorzucam pokrojone w kawałki pomidory. Po upieczeniu warzyw dodaję świeżą natkę pietruszki i rozdrobnioną fetę.
Same warzywa są świetnym dodatkiem do ryżu lub frytek, natomiast z fetą stanowią danie samo w sobie, choć równie dobrze będą smakować z ciemnym pieczywem.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
Jestem ciekawa Twojej opinii.