wtorek, 31 lipca 2018

Bardzo letni makaron z kurczakiem teriyaki



Pokochacie ten makaron, bo jest pyszny  lekki  i bardzo letni..
Przygotowałam go z myślą o upalnych dniach, kiedy w końcu wypadałoby zjeść normalny obiad.
Ileż to razy można się posilać arbuzem
czy mozzarellą z pomidorami (chociaż tym mogłabym codziennie ).
Jeśli przy 35 stopniach za oknem,
a 40 w kuchni,
odważycie się ugotować makaron
I podsmażyć kawałki kurczaka.
to największą część pracy macie z głowy.
Zwieńczeniem dzieła będzie jedynie
pokojenie pomidorów i awokado..
Prawda, że lubicie takie dania ?

Makaron z kurczakiem teriyaki

Składniki :

300 gr makaronu
400 gr piersi z kurczaka
1 duży pomidor
1 awokado
6-8 łyżek sosu teriyaki
łyżeczka startego imbiru lub sproszkowanego
1 łyżka miodu
2 ząbki czosnku
łyżka ziaren sezamu
oliwa lub olej do smażenia

Mięso kroję na podłużne kawałki i układam w zalewie z sosu teriyaki  imbiru  miodu i czosnku. Odstawiam na godzinę do lodówki. Po wyjęciu smażę na rumiano przez ok. 15 min  od czasu do czasu wlewajac wodę (nie za dużo  aby częściowo przykrywała mięso ).
Gotuję makaron. Układam po porcji na talerzu, dodaję kawałki kurczaka z odrobiną sosu, posypuję sezamem, a następnie dodaję pokrojone na kawałki awokado i pomidora. Całość posypuję suszoną natką pietruszki (najlepiej świeżą, ale akurat nie miałam ) oraz dekoruję kawałkami cytryny.




Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestem ciekawa Twojej opinii.