czwartek, 5 lipca 2018

Zdrowa zapiekanka z warzywami


Jeśli lubicie warzywa,
to pokochacie tę zapiekankę.
Mam tu na myśli prawdziwe uwielbienie,
a nie, bo moda  bo wszyscy jedzą,
bo każdy wokół fit i healthy.
Tylko prawdziwy miłośnik warzyw potrafi docenić ich naturalny smak.
A taki jest tematem przewodnim dzisiejszego dania
Jest ono proste, zdrowe i piękne
bez zbędnych dodatków
Zróbcie na najbliższy obiad lub kolację, a poczujecie prawdziwe lato

Zdrowa zapiekanka warzywna

Składniki :

2 młode ziemniaki w łupinach
2 pomidory
1 cukinia
2 jajka
4 łyżki mleka
sól, pieprz  zioła prowansalskie
listki świeżej bazylii

Na dnie żaroodpornego naczynia układam kawałki ziemniaków w łupinach, ćwiartki pomidorów i grube plastry cukinii. W miseczce mieszam jajka z mlekiem, dodaję sól i pieprz i wlewam na warzywa. Piękę w temperaturze 180 stopni przez ok. 25-30 min, po 10 min zmniejszam temperaturę do 160 stopni. Po upieczeniu zapiekankę posypuję ziołami prowansalskimi i dodaję świeże listki bazyli





Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestem ciekawa Twojej opinii.