wtorek, 3 lipca 2018

Papryka z lekkim nadzieniem z bulguru z pieczarkami


 Jesteśmy miłośnikami nadziewanej papryki
To tak wdzięczne danie  bo nie dość, że pyszne i zdrowe, to i doskonale wygląda.
Nadziewam papryki  czym się da
No  może nie dosłownie  bo nutelli jeszcze nie wykorzystywałam.
Niestety są też pewne przeszkody,
bo facet się takim daniem nie naje
No, chyba że upchniemy do środka odpowiednią ilość mielonego mięsa
i to w takiej proporcji, aby papryka była jedynie dodatkiem.
Wtedy  może i przełknie, a nawet i poprosi o dokładkę.
Mój syn ostatnio nawet nie drgnął na widok wersji z bulgurem.
Pomyślał pewnie, że matka uległa modzie na wegańskie potrawy i testuje je na rodzinie.
Nie kryłam zaskoczenia, kiedy dobrowolnie sięgnął po kolejną porcję.
Takie lekkie nadzienie jest nie tylko rajem dla zadeklarowanych wegetarian,
ale i urozmaiceniem na zdrowy, apetyczny obiad letni.

Papryka nadziewana bulgurem z pieczarkami

Składniki :

kilka kolorowych papryk
200 gr bulguru
300 gr pieczarek
pół cebuli
sól, pieprz, ostra papryka, kurkuma
2 łyżki koncentratu pomidorowego

Bulgur gotuję z dodatkiem łyżeczki kurkumy. Pieczarki kroję na drobne kawałki i podsmażam z pokrojoną w kostkę cebulką. Doprawiam solą i pieprzem. Gotuję przez 15 min, dodając trochę wody.
Ugotowany bulgur łączę z podsmażonymi pieczarkami.
Przekrojone na połówki i oczyszczone papryki układam na blasze do pieczenia.
Nadziewam bulgurem i polewam koncentratem pomidorowym wymieszanym wcześniej z 2 szkl wody. Wystarczy po 1-1,5 łyżki na każdej papryce. Pozostałą część sosu wlewam na blaszkę, a w czasie pieczenia ewentualnie dolewam wodę. Piękę w temperaturze 180 stopni przez ok. 25-30 min.




1 komentarz :

Jestem ciekawa Twojej opinii.