wtorek, 3 lipca 2018
Papryka z lekkim nadzieniem z bulguru z pieczarkami
Jesteśmy miłośnikami nadziewanej papryki
To tak wdzięczne danie bo nie dość, że pyszne i zdrowe, to i doskonale wygląda.
Nadziewam papryki czym się da
No może nie dosłownie bo nutelli jeszcze nie wykorzystywałam.
Niestety są też pewne przeszkody,
bo facet się takim daniem nie naje
No, chyba że upchniemy do środka odpowiednią ilość mielonego mięsa
i to w takiej proporcji, aby papryka była jedynie dodatkiem.
Wtedy może i przełknie, a nawet i poprosi o dokładkę.
Mój syn ostatnio nawet nie drgnął na widok wersji z bulgurem.
Pomyślał pewnie, że matka uległa modzie na wegańskie potrawy i testuje je na rodzinie.
Nie kryłam zaskoczenia, kiedy dobrowolnie sięgnął po kolejną porcję.
Takie lekkie nadzienie jest nie tylko rajem dla zadeklarowanych wegetarian,
ale i urozmaiceniem na zdrowy, apetyczny obiad letni.
Papryka nadziewana bulgurem z pieczarkami
Składniki :
kilka kolorowych papryk
200 gr bulguru
300 gr pieczarek
pół cebuli
sól, pieprz, ostra papryka, kurkuma
2 łyżki koncentratu pomidorowego
Bulgur gotuję z dodatkiem łyżeczki kurkumy. Pieczarki kroję na drobne kawałki i podsmażam z pokrojoną w kostkę cebulką. Doprawiam solą i pieprzem. Gotuję przez 15 min, dodając trochę wody.
Ugotowany bulgur łączę z podsmażonymi pieczarkami.
Przekrojone na połówki i oczyszczone papryki układam na blasze do pieczenia.
Nadziewam bulgurem i polewam koncentratem pomidorowym wymieszanym wcześniej z 2 szkl wody. Wystarczy po 1-1,5 łyżki na każdej papryce. Pozostałą część sosu wlewam na blaszkę, a w czasie pieczenia ewentualnie dolewam wodę. Piękę w temperaturze 180 stopni przez ok. 25-30 min.
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
jak ja dawno nie jadłam bulguru... narobiłas mi apetytu :)
OdpowiedzUsuń