sobota, 28 lipca 2018
Banany w letniej wersji
Tego lata wyjątkowo skorzystaliśmy
z owocowych dobroci natury.
Przez moją kuchnię przewinęły się kilogramy truskawek, borówek i malin
Było wszystko, co kojarzy się ze słońcem,
błękitnym niebem i zapachem świeżo koszonej trawy.
Było wszystko, co kojarzy się z wakacjami
w dzieciństwie i domowymi przetworami mamy.
W naszym zmechanizowanym świecie
pragnę zapewnić swoim dzieciom beztroskie lato z owocami w koszyku,
z zapachem jagodowego chłodnika
czy z zawodami w wypluwaniu pestek z czereśni.
Chcę pokazać że zamiast kolejnego ulepiastego batona wystarczy miseczka
porzeczek posypanych cukrem
lub smżone na maśle banany.
Potrzeba odrobiny fantazji i dobrych chęci, a te powinniśmy mieć zawsze
dla naszych najbliższych.
Smażone banany z puddingiem i orzechami
Składniki :
1-1,5 banana na osobę
saszetka puddingu waniliowego (na zimno)
łyżka masła
ulubione orzechy (u mnie pistacje i piniowe)
2 łyżki czekoladowej granoli lub ulubionych płatków
Kawałki bananów podsmazam z dwóch stron na maśle, polewam zimnym puddingiem, posypuję czekoladową granolą i posiekanymi orzechami
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
Jestem ciekawa Twojej opinii.