sobota, 28 lipca 2018

Banany w letniej wersji


Tego lata wyjątkowo skorzystaliśmy
z owocowych dobroci natury.
Przez moją kuchnię przewinęły się kilogramy truskawek, borówek i malin 
Było wszystko, co kojarzy się ze słońcem,
błękitnym niebem i zapachem świeżo koszonej trawy.
Było wszystko, co kojarzy się z wakacjami
w dzieciństwie i domowymi przetworami mamy.
W naszym zmechanizowanym świecie
pragnę zapewnić swoim dzieciom beztroskie lato z owocami w koszyku,
z zapachem jagodowego chłodnika
czy z zawodami w wypluwaniu pestek z czereśni.
Chcę pokazać  że zamiast kolejnego ulepiastego batona wystarczy miseczka
porzeczek posypanych cukrem
lub smżone na maśle banany.
Potrzeba odrobiny fantazji i dobrych chęci, a te powinniśmy mieć zawsze
dla naszych najbliższych.

Smażone banany z puddingiem i orzechami

Składniki :

1-1,5 banana na osobę
saszetka puddingu waniliowego (na zimno)
łyżka masła
ulubione orzechy (u mnie pistacje i piniowe)
2 łyżki czekoladowej granoli lub ulubionych płatków

Kawałki bananów podsmazam z dwóch stron na maśle, polewam zimnym puddingiem, posypuję czekoladową granolą i posiekanymi orzechami




Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestem ciekawa Twojej opinii.