niedziela, 15 lipca 2018

Overnightoats, czyli najlepsza owsianka na lato


Kto lubi owsiankę, ten pokocha i jej letnią wersję, lżejszą, schłodzoną, a przede wszystkim bez rannego, uciążliwego gotowania.
My, czyli żeńska część domowników,
jesteśmy w niej zakochane.
To doskonała opcja na leniwe, letnie śniadanie.
Możecie wstać późno, a i tak Wasz zdrowy posiłek będzie gotowy.
Sam nabierze mocy przez noc, a Wy jedynie zajmiecie się dodaniem owoców.
Nie musicie układać warstw, bo wystarczy dolna część wypełniona płatkami, a górna borówkami czy porzeczkami.
Ja jednak lubię, aby posiłek był nie tylko zdrowy, ale i się ładnie prezentował.

Overnightoats z brzoswiniami, borówkami i porzeczkami

Składniki :

1,5 szkl płatków owsianych
2 szkl ulubionego mleka ( kokos, soja )
2 łyżki naturalnego kakao
2 brzoskwinie
kilka porzeczek
kilka borówek

Wieczorem zalewam płatki owsiane mlekiem ( bez podgrzewania). Wstawiam je na noc do lodówki, ale przed pójściem spać jeszcze je parę razy mieszam.
Rano dzielę płatki na 2 części, do jednej dosypuję kakao. W razie potrzeby dolewam odrobinę wody lub dosypuję płatki.
Na dnie szklanki lub słoiczka układam warstwę z kakaowe owsianki, dodaję pokrojone brzoskwinie, następnie warstwę jasnej owsianki, borówki I ciemną warstwę. Wierzch dekoruję porzeczkami i borówkami.





1 komentarz :

Jestem ciekawa Twojej opinii.