Latem można żyć bez obiadu.
To ta cudowna pora roku,
kiedy wystarczy się posilić sałatką
czy miseczką sezonowych owoców.
Często tak żyjemy, zwłaszcza gdy słońce
nie ma litości i wdziera się przez szpary okiennic.
Z drugiej strony jednak nieraz mi żal
tyłu pięknych, dorodnych warzyw.
Jak tu patrzeć bezczynnie na tyle kolorów
i jak oprzeć się ich zapachowi. Dlatego też, pomimo dzisiejszego upału
sięgnęłam po cieplutkie, nagrzane od słońca pomidory.
Zainspirowałam się kuchnią tunezyjską i zobaczcie, jaki efekt.
To jedno z moich ulubionych dań
z naszych egzotycznych wakacji.
Pod tunezyjskim niebem smakuje jeszcze lepiej.
Tunezyjska ojja z pomidorami i cebulą
Składniki:
2 jajka ( po 1 na osobę )
2 duże pomidory oraz kilka malutkich, najlepiej kolorowych
pół białej cebuli
pół czerwonej cebuli (obie małe )
świeża natka pietruszki
sol, pieprz, odrobina harissy lub ostrej papryki, cumin
oliwa
Na oliwie podsmażam pokrojoną w pióra cebulę, u mnie rodzaje, możecie tylko białą.
Po chwili dodaję pokrojone w grubą kostkę pomidory oraz małe w talarki. Dodaję przyprawy, po chwili wlewam pół szkl wody. Po 2 min wbijam po 1 jajku na osobę przykrywam pokrywką aby białko się ścięło. Gotowe danie posypuję świeżą natką pietruszki i pokrojonymi, małymi pomidorami. Podaję ze świeżą chrupiącą bagietką.
Wygląda bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuń