wtorek, 25 września 2018

Kurczak w sosie paprykowo - śmietanowym


Mam dziwne przeczucie, że to danie
przypadnie Wam do gustu.
To jedno z tych, które pomaga przygotować szybki obiad.
W tygodniu nie czas na ceregiele,
chociaż zdarza mi się zniknąć w kuchni na całe popołudnie,
ale to musi być TEN dzień.
No, cóż, dzisiaj najwyraźniej nie był.
Tak ono powstał kurczak w prostym sosie,
łączącym śmietanę z papryką.
Przyznacie, że nie wymaga to wielkiej filozofii,
a efekt będzie znakomity.
Ciągle mówię o obiedzie w ciągu tygodnia,
a przecież to danie, podane w odpowiedniej formie,
może zaskoczyć niedzielnych gości.
Wyciągnijcie więc ładną zastawę i działajcie.

Kurczak w sosie paprykowo - śmietanowym

Składniki:

300-400 gr piersi z kurczaka
po połowie żółtej i czerwonej papryki
mała cebula
1 kubeczek śmietany
kilka zielonych oliwek
sól, pieprz, słodka mielona papryka
olej

Kurczaka kroję na kawałki, posypuję solą, pieprzem i słodką papryką, a następnie wrzucam na rozgrzany olej.Podsmażam równomiernie z każdej strony, a gdy zacznie się rumienić, dodaję pokrojoną w kostkę cebulę. Po 5 min smażenia wlewam wodę do przykrycia mięsa.Gotuję przez ok. 20 min, a na koniec wlewam śmietanę i wrzucam kilka zielonych oliwek. Zawsze w trakcie sprawdzam, czy sos nie jest zbyt wodnisty lub potrzebuje dodatkowej porcji wody.Dobrze mieszam i nie doprowadzam do wrzenia.
Sos podaję z ryżem lub świeżą bagietką.






Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestem ciekawa Twojej opinii.