czwartek, 27 września 2018

Wołowina z sosem pieczarkowo - śmietanowym



Po ostatnich dniach obfitych w paprykę i cukinię,
nadszedł czas na coś treściwego.
Kawałkiem lekko podsmażonej wołowiny nie pogardzi
żaden męski osobnik.
Przyznam się, że sama z chęcią się skuszę na kawałek,
bo pachnie cudownie.
Do mięsa proponuję Wam delikatny sos z pieczarkami w śmietanie,
obowiązkowo z solidną porcją świeżej natki pietruszki.
Możecie dodać ryż, makaron czy ziemniaki.
Na pewno doskonale skomponują się z sosem.
Ja postanowiłam podać do obiadu świeżutką, pachnącą bagietkę.
Od tunezyjskich przyzwyczajeń nie da się tak szybko uciec.

Wołowina z sosem pieczarkowo - śmietanowym

Składniki:

po kawałku steka zrazowego na osobę
400 gr pieczarek
kubeczek śmietany 12 %
mała cebula
sól,pieprz, kolorowy pieprz z młynka
świeża natka pietruszki
olej do mięsa
1,5 łyżki masła do sosu

Mięso nacieram solą i pieprzem, odstawiam na bok.
Pieczarki kroję na kawałki, podsmażam na maśle,po lekkim zrumienieniu dodaję pokrojoną w kostkę cebulę i sól. Po chwili podsmażania wlewam szklankę wody i pozostawiam przez ok, 15 min do gotowania. Jeśli wyparuje woda, to uzupełniam jej brak, ale każdorazowo w niewielkich ilościach. Na koniec dodaję śmietanę, wymieszaną z odrobiną sosu z pieczarek.
Smażę mięso z obu stron, nie za długo, aby nie doprowadzić do wysuszenia.
Na talerzu układam po kawałku usmażonego mięsa, obok wlewam sos pieczarkowy, do którego dodaję posiekaną natkę pietruszki i kolorowy pieprz z młynka.
U nas do dania dodałam po prostu pyszną bagietkę, ale możecie śmiało zjeść je z ziemniakami, ryżem czy makaronem.




Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestem ciekawa Twojej opinii.