poniedziałek, 24 września 2018

Lekka sałatka z grillowanej cukinii






Latem cukinia smakuje wyjątkowo,
zwłaszcza ta niezbyt duża, o odpowiednim rozmiarze
do smażenia czy zapiekania.
Skoro wkroczyliśmy już w jesień,
nie znaczy to, że od razu z cukinii zrezygnuję.
Upolowałam właśnie piękne okazy w kolorze słońca,
do których dodam klasyczne o barwie ciemnej trawy.
Cóż za mieszanka kolorów, a do tego bardzo lekkie, zdrowe danie
na codzienny obiad.
To odpowiednia propozycja również na kolację
po dniu pełnym zmagań z życiem.
Taką jesień to ja bardzo lubię.

Sałatka z grillowanej cukinii

Składniki:

2 żółte cukinie
2 zielone cukinie
pół cebuli
kawałek fety
3-4 pomidorki koktajlowe
natka pietruszki
sól pieprz, ewentualnie ulubione zioła, np. prowansalskie
oliwa

Wszystkie cukinie kroję na grube plastry, solę i pieprzę delikatnie. rozkładam na papierze pergaminowym, skrapiam lekko oliwą i wstawiam do piecyka ( 180 stopni, ok. 10-15 min z funkcją grilla ). Wystarczy, aby warzywa się lekko zrumieniły i pozostała ich twardawa struktura. Na talerzu układam kawałki podpieczonej cukinii, dodaję kawałeczki fety, pomidorków i posypuję natką pietruszki. Całość polewam odrobiną oliwy i ewentualnie doprawiam solą i ulubionymi ziołami.




Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestem ciekawa Twojej opinii.