Do jedzenia łososia żadnego z domowników
namawiać nie muszę.
Bardzo mnie cieszy ten fakt, bo uważam,
że co najmniej raz w tygodniu ryba powinna się pojawić
na naszym stole.
Tak też jest i u nas w domu, a zazwyczaj i częściej.
Oczywiście staram się urozmaicać sposoby jego podania,
bo choćby nawet najpyszniejsza ryba w panierce z czasem też się znudzi.
Najchętniej podawałabym świeże okazy prosto z rybackich sieci,
ale na takie kulinarne szaleństwa mogę sobie pozwolić jedynie w Tunezji.
Tymczasem proponuję Wam dzisiaj filet z łososia
w towarzystwie ugotowanych ziemniaków
i pysznego sosu ze świeżych pomidorów ( ma zimno lub na ciepło ).
Mam nadzieję, że taki zestaw przypadnie Wam do gustu
i będzie urozmaiceniem w domowych posiłkach.
Łosoś z sosem ze świeżych pomidorów
Składniki:
po kawałku fileta z łososia na osobę
po 3-4 średnie ziemniaki na osobę
4 pomidory
pół cebuli
1 ząbek czosnku
szczypta ostrej mielonej papryki
do ryby sól i cumin
ewentualnie mały kubeczek jogurtu naturalnego do sosu czosnkowego
poł łyżeczki mielonego czosnku
olej do ryby,
oliwa do sosu z pomidorami
Najpierw zalewam pomidory wrzątkiem. Czekam do momentu az zacznie z nich odchodzić skórka.Po obraniu kroję je na kawałki i podsmażam przez chwilę, po czym dodaję sól, poł łyżeczki ostrej papryki, pokrojoną w pióra cebulę i posiekany ząbek czosnku. Po wymieszaniu mażę jeszcze przez ok. 5 min, ewentualnie dodając odrobinę wody.
Ziemniaki obieram, kroję na podłużne kawałki i gotuję w lekko osolonej wodzie.
Kawałki łososia doprawiam solą i cuminem. Smażę z obu stron na złocisty kolor.
Do kubeczka jogurtu wrzucam mielony czosnek, odrobinę soli i pieprzu, dobrze mieszam.
łososia podaję z ugotowanymi ziemniakami, sosem ze świeżych pomidorów i sosesem czosnkowym w formie widocznej na zdjęciach.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
Jestem ciekawa Twojej opinii.