poniedziałek, 7 grudnia 2020

Migdałowe ciasteczka w kształcie tealightów

 

Te ciasteczka są po prostu cudowne. Wyglądają bardzo efektownie przy niewielkim nakładzie pracy. Jeden migdał umieszczony w środku ciasteczka wystarczy, aby powstał piękny, do tego jadalny tealight. Wierzch ciasteczek posypałam brązowym cukrem, który będzie pięknie błyszczał przy blasku świec. Myślę, że będą stanowić uroczą ozdobę stołu.

Składniki:

250 gr mąki pszennej

250 gr masła

100 gr drobnego cukru

1 jajko

 50 gr mielonych migdałów

1 opakowanie cukru waniliowego

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

kilka migdałów bez skórki lub płatków migdałowych

brązowy cukier do posypania

Przesianą mąkę wsypuję do miski. Dodaję cukier, szczyptę soli, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. W następnej kolejności wrzucam posiekane masło i jajko. Wszystkie składniki wyrabiam ręką na gładką masę i w formie kuli owiniętej w folię wstawiam do lodówki.Po godzinie z ciasta odrywam male kawałki, robię kulkę, lekko ją spłaszczam i końcówką drewnianej łyżki robię delikatnie dziurkę. Do środka wkładam 1 obrany ze skórki migdał lub płatek migdałowy. Wierzch ciasteczka posypuję brązowym cukrem.

Ciasteczka piekę w temperaturze 180 stopni przez ok. 10-15 min ( w zależności od grubości ciasta).




Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestem ciekawa Twojej opinii.