Kawowe ciasteczka upiekłyśmy z córką w czasie Adwentu. To popularna odmiana z jadalnym ziarenkiem kawy, a u nas dodatkowo przyrządzona z pysznym kremem kawowym. Ich wykonanie było wyjątkowo przyjemne, zwłaszcza że kuchnia przepełniła się aromatem kawy. Upieczone ciasteczka przeniosłyśmy na tacce do pokoju, gdzie w trakcie nakładania kremu ogladałysmy świąteczne filmy. To był naprawdę ciasteczkowy relaks. Jestem pewna, że kawowe ciasteczka wejdą na stałe do jesienno - zimowego repertuaru.
Kawowe ciasteczka z kremem
Składniki:
300 gr mąki pszennej
100 gr cukru pudru
200 gr masła
2 łyżki cappuccino w proszku
1 jajko
kilka kropli aromatu waniliowego
Na krem:
150 gr masła
80 gr cukru pudru
1 łyżka cappuccino w proszku
Do ozdoby:
1,5 szkl cukru pudru +kilka kropel gorącej wody
jadalne ziarenka kawy
Z poddanych składników wyrabiam ciasto. Gotowe przykrywam folią spożywczą i odkładam na godzinę do lodówki. Po tym czasie rozwałkowuję jego część i wykrawam dowolne kształty. Ciasto nie może być zbyt grube, bo ciasteczka będą podwójne, a do tego dojdzie jeszcze krem. Gotowe elementy piekę w temperaturze 180 stopni przez ok. 7 min.W międzyczasie robię krem ze zmiksowanego z cukrem pudrem masła i kawy w proszku.
Gotowe i ostudzone ciasteczka łączę za pomocą kremu kawowego. Górną część ozdabiam lukrem ( utarty w mieczce cukier puder z odrobiną gorącej wody ), a na zastygajacym lukrze kładę ziarenko kawy.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
Jestem ciekawa Twojej opinii.