środa, 30 grudnia 2020

Kawowe ciasteczka


Kawowe ciasteczka upiekłyśmy z córką w czasie Adwentu. To popularna odmiana z jadalnym ziarenkiem kawy, a u nas dodatkowo przyrządzona z pysznym kremem kawowym. Ich wykonanie było wyjątkowo przyjemne, zwłaszcza że kuchnia przepełniła się aromatem kawy. Upieczone ciasteczka przeniosłyśmy na tacce do pokoju, gdzie w trakcie nakładania kremu ogladałysmy świąteczne filmy. To był naprawdę ciasteczkowy relaks. Jestem pewna, że kawowe ciasteczka wejdą na stałe do jesienno - zimowego repertuaru.

Kawowe ciasteczka z kremem

Składniki:

300 gr mąki pszennej

100 gr cukru pudru

200 gr masła

2 łyżki cappuccino w proszku

1 jajko

kilka kropli aromatu waniliowego

 Na krem:

150 gr masła

80 gr cukru pudru

1 łyżka cappuccino w proszku

Do ozdoby:

1,5 szkl cukru pudru +kilka kropel gorącej wody

jadalne ziarenka kawy

Z poddanych składników wyrabiam ciasto. Gotowe przykrywam folią spożywczą i odkładam na godzinę do lodówki. Po tym czasie rozwałkowuję jego część i wykrawam dowolne kształty. Ciasto nie może być zbyt grube, bo ciasteczka będą podwójne, a do tego dojdzie jeszcze krem. Gotowe elementy piekę w temperaturze 180 stopni przez ok. 7 min.W międzyczasie robię krem ze zmiksowanego z cukrem pudrem masła i kawy w proszku.

Gotowe i ostudzone ciasteczka łączę za pomocą kremu kawowego. Górną część ozdabiam lukrem ( utarty w mieczce cukier puder z odrobiną gorącej wody ), a na zastygajacym lukrze kładę ziarenko kawy.














Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestem ciekawa Twojej opinii.