piątek, 18 grudnia 2020

Kruche ciasteczka obtaczane w cukrze

 


Te przepyszne ciasteczka bardzo mi przypominają rodzinny dom. Kiedyś jadaliśmy okrągłe ciastka obtaczane w cukrze, czesto zamaczane na sekundę w gorącej herbacie. Było przy tym trochę adrenaliny, aby jak najszybciej wyjąć je z kubka z parującym napojem i nie poparzyć przy tym koniuszków palców. Kiedy z córką obtaczałyśmy ciasteczka w cukrze, zatopiłyśmy się we wspomnieniach z tamtych lat. Wspólne pieczenie jest doskonałą okazją do sięgania w głąb duszy po to, co było najlepsze w naszym dzieciństwie. W ten sposób tworzymy nowe rodzinne historie. Moja o maczanych w herbacie ciasteczkach będzie teraz opowieścią moich dzieci.

Kruche ciasteczka obtaczane w waniliowym cukrze

Składniki:

250 gr mąki pszennej

180 gr masła

90 gr drobnego cukru

90 gr mielonych migdałów

2 cukry waniliowe

szczypta soli

Przesiewam mąkę, dodaję wszystkie suche składniki, a po dokładnym wymieszaniu wrzucam pokrojone w kostkę masło. Najpierw siekam wszystko nożem, a następnie wyrabiam gładką masę. Lepię kulę z ciasta i owiniętą w folię wstawiam na godzinę do lodówki.

Z ciasta lepię średniej wielkości kulki, układam je na tacy, po czym lekko przygniatam. Ciasteczka piekę w temperaturze 180 stopni przez ok. 12-15 min. Po lekkim wystudzeniu obtaczam je w cukrze wymieszanym z cukrem waniliowym.





Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestem ciekawa Twojej opinii.