To są najpyszniejsze kruche ciasteczka, jakznam.A znam je od bardzo dawna, bo tak wspaniałe kruche ciasto przygotowywała moja mama. Są delikatne, kruche, z lekkim maślanym posmakiem. Dzięki dodatkowi śmietany nabierają też wyjątkowego zapachu.Jesli nie chcecie ich dekorować, to nie ma takiej potrzeby. Są wystarczająco pyszne. Dla ładnego efektu wystarczy lekkie oprószenie cukrem pudrem.
Nasze są ozdobione lukrem w odcieniach pastelowych. Kocham świąteczne czerwienie, ale lekkie róże i błękity też się pięknie komponują z bielą.
Kruche ciasteczka z przepisu mamy
Składniki:
300 gr mąki pszennej
80 gr cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego
250 gr masła
2 żółtka
2 łyżki śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Najpierw mieszam wszystkie suche składniki. W środku robię dołek, dodaję żółtka i śmietanę i kawałki masła. Wszystko na początku siekam nożem, a następnie zagniatam ciasto. Owiniętą w folię spożywczą kulę z ciasta odstawiam na co najmniej godzinę do lodówki.
Schłodzone ciasto, podzielone na części, rozwałkowuję na niebyt cienką warstwę. Wykrawam ciasteczka, najlepiej za pomocą dużych foremek. Piekę w temperaturze 180 stopni przez ok. 12-15 min ( w zależności od grubości ). Przestudzone dekoruję kolorowym lukrem.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
Jestem ciekawa Twojej opinii.