niedziela, 22 lutego 2015

Kruche mini rogaliki z marmoladą i niedzielne lenistwo



Niedzielne popołudnie,
wyścig z czasem,
nadrabianie tygodniowych zaległości,
pranie, prasowanie, sprzątanie,
czytanie odkładanych na bok co wieczór książek,
przegląd najważniejszych wydarzeń tygodnia,
wymyślanie menu na najbliższe dni,
zmywanie bez końca wyciąganych z szafek szklanek i talerzy,
pogaduszki z najbliższymi,
czas na inne tematy niż lekcje, sprawdziany, oceny,
wycieranie kurzu i zmywanie złej energii minionych dni,
nastrajanie się na lepszy tydzień,
popołudniowa herbata z cytryną i zasłużony relaks,
pocieszający widok rogalików z marmoladą...
Czy naprawdę trzeba więcej ?

Mini kruche rogaliki z marmoladą

Składniki:

400 g mąki pszennej
3/4 szklanki cukru pudru
200 g masła
2 żółtka
2 kopiaste łyżki kwaśnej i gęstej śmietany
trochę startej skórki z cytryny
mały słoik marmolady ( u mnie domowy dżem z pigwy )
cukier puder do posypania

Suche produkty mieszam w misce, dodaję zimne, pokrojone w kawałki masło, żółtka i śmietanę. Dość szybko wyrabiam ciasto, z którego lepię kule i odstawiam je przykryte folią spożywczą na 1-2 godz. do lodówki. Po upływie czasu wyjmuję pierwszą kulę ciasta, rozwałkowuję ją w formie koła i dzielę na trójkątne części. Na najszerszą część nakładam twardą marmoladę. Pamiętajcie, aby nie nakładać dużej ilości nadzienia, bo może ono wypłynąć w czasie pieczenia. Zwijam ciasto, poczynając od najszerszej części. Podobnie robię z kolejną kulą ciasta.
Rogaliki piekę w temperaturze 190 stopni przez 20-25 min. Po ostygnięciu posypuję je cukrem pudrem.






Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestem ciekawa Twojej opinii.