sobota, 21 lutego 2015

Shoarma drobiowa na obiad w biegu



Na pewno często mieliście okazję spróbować mięsa
przyprawionego w charakterystyczny dla kebaba sposób.
Na rynku jest dostępna wersja tej przyprawy i widzę,
że ma niesamowite powodzenie.
Trochę mnie to nie dziwi, bo kiedy nastała moda na egzotykę,
każdy chciałby skosztować odmiennych smaków,
a nie zawsze ma szansę na wyprawę w świat.
Ta mieszanka przypraw może mu to umożliwić
i to nawet w zaciszu domowym.
To tak, jakby świat Orientu zamknąć w małej saszetce.
Trochę małe to nasze okno na świat, ale to zawsze coś.

Z gotowej przyprawy zdarza mi się korzystać,
ale bardziej lubię własny mix z tymianku, oregano, rozmarynu, białego pieprzu,
czerwonej papryki i czosnku.
Stosuję go do mięsa przeznaczonego na shoarmę.
To rewelacyjna odmiana po cięższych daniach, a z dodatkiem sosu czosnkowego
i domowymi surówkami smakuje wyśmienicie.
Shoarma wiele razy była dla mnie wsparciem po zabieganym dniu.
Spróbujcie je zrobić w domu, bo w ten sposób uzyskacie kolejny pomysł na szybki obiad,
a Wasz mężczyzna pokocha Was jeszcze bardziej za kawałek orientalnego mięsa na talerzu.
Może nie będzie to odkrycie na miarę stulecia,
ale ciekawy przerywnik w codziennym menu.

Shoarma drobiowa

Składniki:

500 g piersi z kurczaka
własna mieszanka przypraw ( patrz wyżej ) do kebabu lub gotowa o nazwie gyros
frytki
olej do smażenia mięsa
kawałek kapusty pekińskiej
2-3 marchewki
1 , sól, pieprz, ocet winny do sosu do surówek

Piersi z kurczaka myję i kroję w paski. Osuszam i posypuję przyprawami lub gotową, kupną mieszanką gyros. Dodaję 2-3 łyżki oleju i dobrze całość mieszam. Przykryte folią spożywczą mięso zostawiam na półmisku przez ok.godz. w lodówce. Po tym czasie smażę kurczaka na rumiany kolor.
W międzyczasie piekę w piecyku  kupne frytki. Kiedy mam więcej wolnego czasu, wówczas robię domowe frytki,
ale tym razem przygotowujemy naprawdę szybki obiad.
W czasie smażenia mięsa robię surówkę ze startej na wiórki marchewki i posiekanej kapusty pekińskiej z kukurydzą i koperkiem. Obie polewam lekkim vinegrettem.







Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestem ciekawa Twojej opinii.