niedziela, 8 lutego 2015

Risotto z kurczakiem i pieczarkami - dobre też na wynos



Wydaje mi się, że risotto jest w stanie polubić każdy,
nawet jeśli samo myślenie o ryżu przyprawia go o dreszcze.
Mnie, co prawda, najbardziej odpowiada sypka konsystencja ziarenek,
lubię je łapać na talerzu,
ale dla risotto robię wyjątek.
Podoba mi się sposób jego przyrządzania,
wsłuchuję się w podskakujące na patelni ziarenka,
lubię jak spulchnione indywidualności
stają się jedną kleistą, zbiorową masą.

Risotto jest tak wdzięcznym daniem, że jego zrobienie nie zachwieje równowagi w kuchni
i nie zostawi za sobą góry brudnych garnków.
Wszystko odbywa się w jednym naczyniu od początku do końca.
Poza tym nadaje się do zapakowania w pojemnik
i zabrania na małą przerwę w pracy czy szkole.

Risotto z kurczakiem i pieczarkami

Składniki:

400 g ryżu arborio
300 g piersi z kurczaka
250 g pieczarek
mała cebula
1 duży ząbek czosnku lub 2 małe
2 kostki rosołowe
sól, pieprz, oregano, słodka papryka w proszku

Piersi z kurczaka kroję na podłużne lub kwadratowe kawałki, mieszam z przyprawami i podsmażam w głębokiej patelni. Następnie dodaję pokrojoną w kostkę cebulę i ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę. Uważajcie na ilość soli, bo później dodane kostki bulionowe zawierają jej duże ilości. Pieczarki obieram, dobrze płuczę, kroję w średniej grubości plastry i  dodaję do mięsa z cebulą. W następnej kolejności wrzucam ryż, który po wymieszaniu podsmażam z pozostałymi składnikami na patelni. Czynność ta powinna trwać ok.15 min, licząc od wrzucenia mięsa. Zawartość patelni zalewam wodą, w której wcześniej rozpuściłam kostki rosołowe. Całość gotuję przez ok. pół godziny, a w międzyczasie staram się regularnie mieszać wszystkie produkty. Dobrze jest próbować ryż w trakcie gotowania, bo stopień jego miękkości zależy od rodzaju ryżu. W ostatnim etapie powinna wyparować zbędna woda.
Risotto wykładam na talerz, a na wierzchu dodatkowo układam podsmażonego w paski kurczaka.









4 komentarze :

Jestem ciekawa Twojej opinii.