czwartek, 27 sierpnia 2015

Paprykowe stożki z mięsnym nadzieniem



Jeśli papryka kojarzy Wam się z jesienią, to błąd.
W moim rodzinnym domu Mama też nadziewała papryki w początkach września.
Lubiłam powroty ze szkoły, kiedy za drzwiami unosił się zapraszający zapach.
W naszej ponurej, od strony kulinarnej, rzeczywistości jedynym szaleństwem,
na które mogliśmy sobie pozwolić, było paprykowe leczo i wspomniane nadziewane papryki.
To był nasz warzywny raj i namiastka egzotyki, która gdzieś się czaiła na mapie świata,
ale dla nas ciągle była nieobecna.

A w Tunezji jada się paprykę o każdej porze roku, ale latem smakuje doskonale.
Najczęściej nadziewa się zielone, podłużne papryki,
wywołujące ogień na języku i łzy w oczach.
W Polsce proponuję Wam zakup papryk stożkowych,
nie wiedzieć czemu ciągle jeszcze niedocenianych w naszym kraju.
To wielka szkoda, bo są bardzo aromatyczne i mogą pomieścić dużo nadzienia.
W końcu chcemy poczuć coś konkretnego, a nie tylko warzywo, prawda ?


Papryki stożkowe nadziewane mięsem mielonym

Składniki:

po 2 papryki stożkowe na osobę
500 g mielonego mięsa z indyka lub wołowiny
średnia cebula
2 ząbki czosnku
2-3 pomidory
sól, pieprz, ostra mielona papryka
natka pietruszki
olej do smażenia

Etap pierwszy:

Na patelni podsmażam mięso mielone z dodatkiem soli i pieprzu. Po 5 min mieszania dodaję pokrojoną w kostkę cebulę i garść posiekanej natki pietruszki.  Mięso podsmażam jeszcze przez 20 min. W międzyczasie uzupełniam regularnie wodę.

Etap drugi:

W garnku podsmażam na oleju pokrojone w grubą kostkę pomidory wraz z solą i szczyptą pieprzu oraz papryki. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek. Po ok. 3 min wlewam wodę, aby przykryła pomidory. Pozostawiam jeszcze przez 10 min, aby uzyskać lekki sos.

Etap trzeci:

Papryki pozbawiam ogonków, myję i osuszam. Napełni przygotowanym wcześniej nadzieniem z mięsa. Następ ie podsmażam papryki z każdej strony na patelni, również od strony nadzienia. Na koniec układam je w żaroodpornym naczyniu, polewam sosem pomidorowym i podpiekam w piecyku przez 10 min. Z ostatniej czynności można zrezygnować, bo zarówno papryka, jak i nadzienie, są gotowe.











Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestem ciekawa Twojej opinii.