niedziela, 23 sierpnia 2015

Baba ghanoush, czyli pasta, która lepiej smakuje niż wygląda



Zdecydowanie ten orientalny przysmak
znacznie lepiej brzmi niż wygląda.
Baba ghanoush - myślę, że i Wam przypadnie do gustu jego nazwa.
Żywię głęboką nadzieję, że podobnie będzie ze smakiem.
Tutaj może być jednak trochę komplikacji,
bo albo jesteście miłośnikami pasty sezamowej
albo nie akceptujecie tego bliskowschodniego specyfiku.
U mnie wśród domowników zdania są podzielone.
Jedni lubią ponad wszystko hummus
i są w stanie wywalczyć dla siebie ostatni kąsek,
inni zaś nie pałają miłością do tahini,
więc i baba ghanoush nigdy nie będzie ich faworytem.
Ja jestem wielką zwolenniczką tej niecodziennej pasty,
bo zawiera smaki, które wywołują we mnie falę ciepłych wspomnień
i przywołują ukochane smaki Orientu.
Pastę z bakłażanów podaję z tunezyjskimi chlebkami chapati,
które z powodzeniem możecie zrobić w domu.
Przepis pojawi się wkrótce, więc na pewno uda Wam się zjeść baba ghanoush
w odpowiednim towarzystwie.


Baba ghanoush

Składniki:

2 bakłażany ( najlepiej prosto z grilla )
2 łyżki tahini ( pasta sezamowa )
2 ząbki czosnku
sok z połowy cytryny
oliwa
odrobina natki pietruszki
sól i cumin ( kmin rzymski )

Bakłażany kroję na grube, okrągłe plastry lub podłużne kawałki, solę i smaruję odrobiną oliwy. Nastawiam piecyk w na funkcję grillowania i piekę je przez 30 min w temperaturze 180 stopni. Po lekkim wystudzeniu wyjmuję ze środka miąższ, a skórę wyrzucam. Upieczone bakłażany miksuję lub rozdrabniam widelcem. Ja osobiście robię to w drugi sposób, bo lubię czuć wyraźną strukturę. Następnie dodaję pastę tahini, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny i 2 łyżki oliwy. Dodaję przyprawy i dekoruję pastę kawałkami cytryny i natką pietruszki.








3 komentarze :

  1. DA WÜRDE ICH JETZT GERNE EINE PORTION ESSEN;;;;
    schaut sehr gut aus,,,,
    habe noch einen feinen ABEND
    liebe GRÜßE aus TIROL die BIRGIT

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Das ist aber nett von Dir. Ich bin seit Jahren von Tirol fasziniert. Herzlichen Dank für Deinen Besuch.
      Liebe Grüsse-Beata

      Usuń
  2. Bardzo lubię tę pastę. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2015 :)

    OdpowiedzUsuń

Jestem ciekawa Twojej opinii.