Najczęściej jadamy w domu dania z kuchni tunezyjskiej,
ale to już stali obserwatorzy zdążyli zauważyć.
Jest to kuchnia wymagająca, pochłaniająca niekiedy dużo pracy,
ale warta każdej inwestycji.
Mamy też swoje ulubione dania z gatunku " obiad w 15 min" z innych kręgów kulturowych.
Bardzo często jadamy latem domową chińszczyznę.
Zdecydowanie nie są to wyżyny kuchni orientalnej,
ale zaspokajają potrzebę dobrego, nieco egzotycznego obiadu.
To danie powinno Wam przypaść do gustu,
bo jest łatwe w przyrządzaniu
i zawiera wyjątkową kompozycję chińskich aromatów.
Domowa chińszczyzna z kurczakiem i ryżem
Składniki:
2 torebki ryżu
500 g piersi z kurczaka
300 g chińskiej mieszanki warzywnej
olej
Na marynatę do mięsa:
4 -5 łyżek oleju
3 łyżki ciemnego sosu sojowego
1 łyżka miodu
po łyżeczce soli, mielonego imbiru,czerwonej papryki
szczypta cynamonu
2 ząbki czosnku
Etap pierwszy:
W misce przygotowuję sos z podanych wyżej produktów, dodaję przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mięso z piersi kurczaka myję, kroję na kawałki i wkładam do zalewy na co najmniej pół godziny.
W międzyczasie gotuję ryż.
Etap drugi:
Mięso, wraz z powstałym sosem, wrzucam na patelnię. Podsmażam przez 5-7 min. Kawałki mięsa wyjmuję na półmisek, a na tej samej patelni przez ok. 5 min podsmażam mieszankę warzyw chińskich, a przez kolejne 5 z dodatkiem szklanki wody.
Na talerzach układam porcję ryżu, na nim umieszczam warzywa, a na samej górze kawałeczki kurczaka.
Ooo mniam! Takie rzeczy to ja lubię! :)
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować Twojego przepisu :)
Zapraszam do wypróbowania. Naprawdę robi się szybko i jest, powiem nieskromnie, pyszne. 😊
Usuń