środa, 19 sierpnia 2015

Oliwkowy ryż na lato



W ciepłe, letnie dni ryż smakuje wyjątkowo dobrze.
Chociaż raz w tygodniu próbuję go przyrządzić.
Cieszę się, że mam  w domu miłośników tych czarodziejskich ziarenek.
To znaczy, że wreszcie mogę podać dla wszystkich to samo danie,
bez wypytywania o usunięcie lub dodanie jakiegoś składnika.
Jednym z naszych ulubionych potraw z ryżem w roli głównej
jest ta z curry z dodatkiem kurczaka i zielonych oliwek.
To one tu wiodą prym, a żółta przyprawa wspaniale podkreśla barwy lata.
Aż chce się zabrać swoją porcję, usiąść na balkonie wśród zieleni
i rozkoszować się smakiem,
przy tym powdychać zapachy uciekającego lata.
Jest tak pięknie, że nawet nie zauważę,
kiedy z jednego talerza znikną nagle wszystkie oliwki.

Ryż w sosie curry z kurczakiem i oliwkami

Składniki:

400-500 g piersi z kurczaka
300-400 g ryżu
1 średnia cebula
2-3 ząbki czosnku
sól, pieprz, curry
garść oliwek
olej do smażenia

Etap pierwszy:

Na dużej patelni lub w garnku z szerokim dnem podsmażam na oleju kawałki kurczaka.
Dodaję przyprawy: sól według uznania oraz pół łyżeczki pieprzu i łyżeczkę curry. Podsmażam mięso przez ok. 3-4 min, po czym dodaję pokrojoną w pióra cebulę. Po kolejnych 2-3 min dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość wielokrotnie mieszam i stopniowo dolewam wodę, aby przykryła mięso. Sos gotuję przez następne 20 min. Na koniec dodaję kilka oliwek.

Etap drugi:

Do sosu wrzucam ugotowany wcześniej ryż. Wyjęłam go z wody, kiedy był jeszcze lekko twardawy. Ryż podsmażam wraz z kurczakiem i sosem, aż do wchłonięcia nadmiaru wody.








Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestem ciekawa Twojej opinii.