niedziela, 9 sierpnia 2015

Serbska pljeskavica, czyli grillowane kotlety mielone z niespodzianką



Upalne, górskie lato,
urocze miasteczko zatopione w beskidzkiej dolince.
Zamaszyste spódnice plączące się wokół kostek,
dopiero co uszyte przez babcię koleżanki,
obowiązkowe falbany zakończone białą koronką,
kolorowe, brzęczące bransolety oznajmiające każdy nasz krok,
dziewczęca świeżość i niewinność,
chęć zdobywania świata i ulepszania gatunku ludzkiego.
Obok mnie ukochana przyjaciółka,
dziewczyna stąd, zna każdy kamień i zakręt za kolejnym pagórkiem,
wie, co piszczy w trawie i dokąd się chodzi.
Latem obowiązkowa wizyta na beskidzkim festiwalu.
Bajeczne stroje, tysiące cekinów, frędzli, szarf i korali,
światowy folklor i bałkańskie uśmiechy.
Godzinami oglądamy tańce z byłej Jugosławii.
Wzdychamy do wysokich, ciemnookich tancerzy,
dumnych reprezentantów swojego kraju.
Tu mają miejsce nasze pierwsze, nastoletnie zauroczenia,
a nieświadomi zagrożenia ze strony małoletnich wielbicielek tancerze
bez skrępowania pląsają, wywijają ciupagami i skrzypcami.

Do tych rzewnych wspomnień sprzed wielu lat
dołączam dzisiaj bałkański specjał, pljeskavicę.
Istnieje wiele fantazji na temat tego mielonego przekładańca,
ale my mieliśmy okazję spróbować serbskiej wersji z nadzieniem serowym.
Turecki gospodarz i nieugięty operator grilla,
nie zapomniał o swoich korzeniach i z nieukrywaną dumą
prezentował nam serbskie pyszności.
Zachęcam Was do zrobienia pljeskavicy,
bo będzie świetną odmianą po klasycznych hamburgerach.

Serbska pljeskavica 

1 kg mielonego mięsa z baraniny lub wołowiny ( w tradycyjnym przepisie mieszane  )
300 g sera żółtego o wyrazistym smaku
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
2 ostre papryczki
natka pietruszki
sól, pieprz, słodka papryka mielona

Jeśli mamy możliwość, to mięso mielimy sami bądź kupujemy w sklepach z turecką żywnością, gdzie takie jest oferowane na życzenie klienta. Równie dobrze możemy kupić gotowe mięso mielone.
Dodajemy do niego po 1,5 łyżeczki przypraw, drobno pokrojoną cebulę, wyciśnięty przez praskę czosnek, posiekane papryczki i natkę pietruszki). Mięso z dodatkami dobrze mieszamy, po czym wstawiamy na pół godz. do lodówki. Następnie tworzymy z niego okrągły placek wielkości średniego talerza, na jednej połowie układamy starty ser i przykrywamy delikatnie drugą częścią. Wzdłuż boków dociskamy mięso, aby w trakcie grillowania lub smażenia nie wypływał ser.
Kotlety podpiekamy z obu stron na grillu lub na domowej patelni do grillowania.
Pljeskavica dobrze się czuje w otoczeniu letnich, lekkich sałatek, frytek, sosu jogurtowo-czosnkowego lub tzatziki.









Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestem ciekawa Twojej opinii.