czwartek, 21 kwietnia 2016

Spaghetti alla carbonara w promieniach wiosennego słońca


Wystarczy odrobina słońca,
a już się chce uciekać z kuchni
i chłonąć wytęsknione promienie słońca na łonie natury.
Z moim widokiem za oknem też nie jest łatwo.
Soczysta zieleń w parku, wspaniała mieszanka pierwszych liści
i słonecznych forsycji nie są sprzymierzeńcem długiego stania w kuchni.
To jest jeden z powodów do szybkiego gotowania,
a danie, które Wam dzisiaj proponuję idealnie pasuje do tego schematu.
Poza tym zawsze kojarzy mi się ze słoneczną Italią,
ma boską nazwę i smakuje doskonale,
zwłaszcza prawdziwym makaroniarzom jak my :)

Spaghetti alla carbonara

Składniki:

400 g spaghetti
3 jajka z dobrego, sprawdzonego źródła
100 g startego parmezanu
100 g wędzonego boczku
oliwa z oliwek
sól, pieprz
świeże oregano

Boczek kroję w kostkę lub, jak w dzisiejszej wersji, w podłużne plastry. Podsmażam z dodatkiem łyżki oliwy. W miseczce mieszam jajka z parmezanem, szczyptą soli i pieprzu. Spaghetti gotuję al dente i jeszcze gorące łączę z sosem jajeczno - serowym. Po przełożeniu spaghetti na talerz na wierzchu układam plasterki podsmażonego boczku, posypuję dodatkowym parmezanem, czarnym pieprzem z młynka oraz dodaję świeże oregano.








Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestem ciekawa Twojej opinii.