piątek, 1 kwietnia 2016

Żeberka w sosie miodowo - sojowym


Na świąteczny obiad podałam żeberka.
Było to życzenie mojego najmłodszego dziecka,
syna, który od najmłodszych lat przejawiał szczególne zainteresowanie konkretnym mięsem.
Nie tam jakimś zwyczajnym, ale porządnym kawałkiem z kością.
Tak więc na jego życzenie pojawiła się również zalewa sojowo-miodowa.
Nawet z nim nie dyskutowałam.
W końcu chłopak zna się na rzeczy (smaku).
Niedługo planujemy powtórkę,
ale tym razem z ukochaną baraniną.
Możliwe, że następne żeberka będą grillowane,
bo nadciąga ciepłe powietrze,
a popołudniowe słońce już dzisiaj przyprawiało niemalże o zawrót głowy.

Żeberka w sosie sojowo - miodowym

Składniki:

pół kg żeberek z cielęciny lub wieprzowiny
4-5 łyżek ciemnego sosu sojowego
2 łyżki miodu
kawałek startego imbiru
2 duże ząbki czosnku
5-6 łyżek oleju
sól, pieprz

Mięso kroję na kawałki i umieszczam w misce z zalewą. Odstawiam na kilka godzin w chłodne miejsce.
Następnie układam mięso w formie do pieczenia i piekę przez ok.30 min w temperaturze 180 stopni. Na koniec podpiekam kawałki żeberek na kratce z piecyka i włączam funkcję grilla. Temperaturę zmniejszam do 120 stopni i pozostawiam mięso przez kolejne 10 min.
Gotowe, zrumienione żeberka podaję z sałatką ziemniaczaną i rukolą w sosie vinegret.










Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestem ciekawa Twojej opinii.