Wraz z wiosną budzi się we mnie ochota na lekkie potrawy,
pełne kolorów i słońca.
Nawet jeśli chwilowo tego ostatniego brak,
to zawsze staram je sobie zrekompensować w inny sposób.
Mój wiosenny talerz przypomina barwną mozaikę
tego, co zdrowe z tym, co pożywne.
Dzisiejsza sałatka jest idealna dla moich kochanych córeczek
( synek raczej się nie posili, chyba że powyjada kawałki tuńczyka ).
Moje najdroższe, niekiedy gniewne nastolatki
skutecznie doprowadzają mnie do furii.
Muszę się nieźle nakombinować,
aby zadowolić jedną unikającą mięsa
i drugą skrupulatnie liczącą kalorie.
Myślę, że dzisiaj trafiłam w sedno,
więc moje dziewczynki raczej głodne chodzić nie będą.
Wiosenna sałatka makaronowa
Składniki:
250 g drobnego makaronu
2 ogórki konserwowe
2 pomidory
3-4 łyżki kukurydzy z puszki
pół czerwonej cebuli
pół puszki tuńczyka
kilka oliwek
łyżka oliwy, kilka kropli octu winnego
sól, pieprz, oregano, szczypta ostrej papryki
kilka listków świeżej mięty lub pietruszki
trzeba korzystać z wiosennych warzyw! ;) super propozycja ;)
OdpowiedzUsuńZapraszam do udziału w konkursie http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2016/04/konkurs-wiosna-na-talerzu-z-green.html
Ciekawa propozycja konkursowa 😊 Wiosna ma tyle do zaoferowania, że aż trudno dokonać wyboru najlepszego dania. Pewnie macie niezłe urwanie głowy 😊
Usuń