piątek, 15 kwietnia 2016

Chińskie nudle na ekspresowy obiad


Obiad codzienny to istne wyzwanie.
Czas po przyjście z pracy pędzi jak szalony,
a wygłodzona młodzież nie znosi długiego oczekiwania.
Nie wiadomo, którą ręką szykować obiad,
a którą wkładać ubrania do pralki.
Najlepiej wybrać danie, które nie wymaga żmudnego przygotowania,
a jeszcze lepiej, kiedy powstaje samo.
Jeśli poza tym ładnie pachnie, to mamy całkiem przyzwoity obiad na co dzień.
Paczkę nudli zawsze mam w zapasie
i nie omieszkam ich użyć w następnej podbramkowej sytuacji..

Chińskie nudle na ekspresowy obiad

Składniki:

1 opakowanie nudli
400 g piersi z kurczaka
gotowa mieszanka warzyw chińskich
1/3 szkl ciemnego sosu sojowego
2 ząbki czosnku
łyżka startego imbiru
oliwa
sól, pieprz

Najpierw przygotowuję marynatę do mięsa z oliwy, sosu sojowego,startego imbiru i przeciśniętego przez praskę czosnku. Pokrojone w kostkę lub w paski mięso pozostawiam w marynacie przez 2-3 godziny w chłodnym miejscu. Po upływie czasu smażę kurczaka na złoty kolor, a po wyjęciu na tej samej patelni podsmażam mieszankę warzyw. Nudle gotuję zgodnie z przepisem, a na wierzchu układam warzywa i kawałki kurczaka.





2 komentarze :

Jestem ciekawa Twojej opinii.