Wiosenne słońce delikatnie wygląda zza deszczowych chmur,
rozświetla miasto złudną nadzieją,
za chwilę znowu znika,
aby przypomnieć o kapryśnej naturze.
Myślałam, że pod koniec kwietnia zatoniemy
w powodzi nowalijek,
ciepłe zupy zamienimy w kolorowe chłodniki,
na balkonowe stoliki zarzucimy lniane obrusy.
Nic z tych rzeczy.
Rano znowu z chęcią sięgamy po gorącą herbatę,
ledwie oddychamy przez zakatarzone nosy,
a po powrocie do domu nie odrzucamy propozycji ciepłego obiadu.
Ten dzisiejszy może być jednym z nich.
Nudle z sosem pieczarkowym
Składniki:
300 g nudli
200 - 300 g pieczarek
pół szklanki śmietany
1 mała cebula
sól, pieprz
olej
kilka plasterków szynki parmeńskiej lub wędzonego boczku
starty parmezan
natka pietruszki
Pieczarki kroję, myję i podsmażam na oleju. Dodaję pokrojoną w kostkę cebulę, sól i pieprz, a następnie duszę grzyby pod przykryciem w niewielkiej ilości wody. Po 20 min sos mieszam ze śmietaną.
Ugotowane nudle polewam sosem pieczarkowym, posypuję odrobiną natki pietruszki i startym parmezanem.
Na wierzchu układam lekko podsmażone plasterki wędzonego boczku lub szynki parmeńskiej.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
Jestem ciekawa Twojej opinii.