Jeśli nie możecie się zdecydować na danie
w tę niepewną, wiosenną pogodę,
to mam coś dla Was.
U mnie zawsze się sprawdza, bo wołowina
w takim doborowym towarzystwie doskonale smakuje
i rozpływa się w ustach.
Z kawałkiem pieczywa będzie stanowić smaczną kolację,
a z dodatkiem ziemniaków, ryżu czy kaszy
zapewni solidny obiad.
Wołowina w sosie z zielonym groszkiem
Składniki:
300 g wołowiny ( u mnie kark )
100 g zielonego groszku
3 duże pieczarki
1 mała cebula
3 ziarenka ziela angielskiego
2 liście laurowe
sól, pieprz
olej do smażenia
Na oleju podsmażam pokrojone na podłużne kawałki mięso. Po 5 min dodaję posiekaną cebulę i przyprawy. Do mięsa wlewam stopniowo wodę, wielokrotnie mieszam i uzupełniam wodę do zakrycia mięsa. Gotuję przez 45-50 min aż wołowina zrobi się miękka. Pod koniec gotowania dodaję zielony groszek i pokrojone w grube plastry pieczarki.
Uwielbiam wołowinę z warzywami! Wygląda bardzo smakowicie! :)
OdpowiedzUsuńStaram się nie przedobrzyć i dodawać warzywa tematycznie, choć uwielbiam chińskie dania z wołowiną i tysiącem dodatków :)
Usuń