piątek, 20 maja 2016

Wołowina z zielonym groszkiem na chłodny powiew wiosny


Jeśli nie możecie się zdecydować na danie
w tę niepewną, wiosenną pogodę,
to mam coś dla Was.
U mnie zawsze się sprawdza, bo wołowina
w takim doborowym towarzystwie doskonale smakuje
i rozpływa się w ustach.
Z kawałkiem pieczywa będzie stanowić smaczną kolację,
a z dodatkiem ziemniaków, ryżu czy kaszy
zapewni solidny obiad.

Wołowina w sosie z zielonym groszkiem

Składniki:

300 g wołowiny ( u mnie kark )
100 g zielonego groszku
3 duże pieczarki
1 mała cebula
3 ziarenka ziela angielskiego
2 liście laurowe
sól, pieprz
olej do smażenia

Na oleju podsmażam pokrojone na podłużne kawałki mięso. Po 5 min dodaję posiekaną cebulę i przyprawy. Do mięsa wlewam stopniowo wodę, wielokrotnie mieszam i uzupełniam wodę do zakrycia mięsa. Gotuję przez 45-50 min aż wołowina zrobi się miękka. Pod koniec gotowania dodaję zielony groszek i pokrojone w grube plastry pieczarki.








2 komentarze :

  1. Uwielbiam wołowinę z warzywami! Wygląda bardzo smakowicie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Staram się nie przedobrzyć i dodawać warzywa tematycznie, choć uwielbiam chińskie dania z wołowiną i tysiącem dodatków :)

      Usuń

Jestem ciekawa Twojej opinii.