sobota, 7 kwietnia 2018
Pięknie nadziane bataty
Na początku naszej przygody z batatami
nie było tak łatwo
Zdobycie słodkich ziemniaków graniczyło
z cudem lub ich ceny nie stanowiły
najlepszej oferty na rynku.
Później ich miłośniczkami byłyśmy jedynie z córką, a reszta tylko kręciła nosem.
Z czasem bataty stały się u nas stałym elementem.
Kiedy je przygotowuję, nie oznajmiam wszem i wobec,
po prostu są z całym bogactwem smaku
i w różnych wariantach.
Pięknie nadziane bataty
Składniki:
1 duży batat lub 2 mniejsze
250 g mielonego mięsa z wołowiny
2 małe marchewki
2 średnie pomidory
kawałek białej rzepy
mała cebula
sól, pieprz, łyżeczka ostrej papryki mielonej
świeża natka pietruszki
Bataty obieram, myję i w całości wstawiam do piecyka. Piekę w temperaturze 180 przez ok. 20-30 min.
W międzyczasie podsmażam mięso mielone z dodatkiem pokrojonej marchewki rzepy, pomidorów i cebuli oraz przypraw W razie potrzeby dodaję w trakcie po trochu wody.
Tym razem nie zależy mi na sosie. Po 15 min od rozpoczęcia gotowania dodaję pokrojony w grubą kostkę środek z podopiecznych wcześniej batatów ( najlepiej użyć do tego łyżki ) .
Napełniam połówki batatów nadzieniem i podpiekam jeszcze przez 5 min. Posypuję świeżą natką pietruszki
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
Jestem ciekawa Twojej opinii.