sobota, 7 kwietnia 2018

Pięknie nadziane bataty


Na początku naszej przygody z batatami
nie było tak łatwo 
Zdobycie słodkich ziemniaków graniczyło
z cudem lub ich ceny nie stanowiły
najlepszej oferty na rynku.
Później ich miłośniczkami byłyśmy jedynie z córką, a reszta tylko kręciła nosem.
Z czasem bataty stały się u nas stałym elementem.
Kiedy je przygotowuję, nie oznajmiam wszem i wobec,
po prostu są z całym bogactwem smaku
i w różnych wariantach.

Pięknie nadziane bataty

Składniki:

1 duży batat lub 2 mniejsze
250 g mielonego mięsa z wołowiny
2 małe marchewki
2 średnie pomidory
kawałek białej rzepy
mała cebula
sól, pieprz, łyżeczka ostrej papryki mielonej
świeża natka pietruszki

Bataty obieram, myję i w całości wstawiam do piecyka. Piekę w temperaturze 180 przez ok. 20-30 min.
W międzyczasie podsmażam mięso mielone z dodatkiem pokrojonej marchewki  rzepy, pomidorów i cebuli oraz przypraw  W razie potrzeby dodaję w trakcie po trochu wody.
Tym razem nie zależy mi na sosie. Po 15 min od rozpoczęcia gotowania dodaję pokrojony w grubą kostkę środek z podopiecznych wcześniej batatów ( najlepiej użyć do tego łyżki ) .
Napełniam połówki batatów nadzieniem i podpiekam jeszcze przez 5 min. Posypuję świeżą natką pietruszki 




Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestem ciekawa Twojej opinii.