środa, 18 kwietnia 2018
Zdrowa, wiosenna kanapka z pastą jajeczną
Moja mama często przyrządzała pastę jajeczną.
Zawsze drobniutko kroiła jajka, dodawala dobry majonez i świeżutki szczypiorek
wyhodowany z cebuli w słoiku.
Boże, to był smak...
Oznaczał nadejście wyczekiwanej wiosny
i prawdziwy dom, za którym się tęskni przez całe życie
Pastę jajeczną serwuję i ja,
ale często modyfikuję domowy przepis.
Tym razem pokroiłam jajka na większe kawałki, jogurt wymieszałam z majonezem
i podałam nie na typowo otwartej, polskiej kanapce,,
lecz na wieloziarnistym toście z zielonymi dodatkami.
Tosty z sałatką z jajek
4 jajka ugotowane na twardo
2 łyżki majonezu
1 łyżka gęstego jogurtu
sól pieprz
kilka plasterków zielonego ogórka
kilka liści sałaty
szczypiorek
Ugotowane jajka kroję na kawałki, dodaję sól, pieprz i posiekany szczypiorek mieszam z jogurtem i majonezem.
Na chrupiącym toście układam warstwę jajeczną, następnie plasterki ogórka i sałaty, przykrywam drugim tostem.
Autor:
Lola in Heaven
o
17:32
Wyślij pocztą e-mail
Wrzuć na bloga
Udostępnij w X
Udostępnij w usłudze Facebook
Udostępnij w serwisie Pinterest
Etykiety:
jajka
,
kolacja
,
kuchnia polska
,
lato
,
łatwe
,
sałatka
,
samo zdrowie
,
śniadanie
,
wiosna
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
Jestem ciekawa Twojej opinii.