poniedziałek, 29 września 2014

Słodka niedziela




W niedzielę musi być ciasto,
nie ma innej możliwości.
Wszystkie diety w kąt, nie liczymy dobijających kalorii
i nie analizujemy składu w pochłanianym kawałku ciasta.

Najlepiej upiec w niedzielę rano,
bo sobotni wypiek całego weekendu nie przeżyje,
zostanie jedynie w formie ostatnich okruszków,
które smakują wyjątkowo.
To zwyczaj wyniesiony z rodzinnego domu.
W ciągu tygodnia kupowane drobne ciastka, cukierki,
a dopiero w sobotę szaleństwo wypieków.
Ja siedząca nad najnowszym numerem "Filipinki"
i mama podsyłająca z kuchni aromatyczną zapowiedź niebywałej uczty.
Koniecznie duża blacha, jabłka z najlepszego sortu, ser trzykrotnie mielony,
jeśli mak, to własnoręcznie przeciśnięty przez maszynkę,
kruszonka tylko z prawdziwym masłem,
walka o wylizywanie miski z surowym ciastem...

Scenariusz powtarza się w naszym domu,
z tygodnia na tydzień, z weekendu na weekend,
a i często w ciągu tygodnia.

Na zrobienie ( i zjedzenie ) dobrego ciasta zawsze znajdzie się czas...



Ciasto 3 bit i mój przepis dla Was

Składniki:

- 1 puszka masy krówkowej ( opcjonalnie mleko skondensowane )
- 6 paczek herbatników ( zależy od wielkości naczynia i ilości warstw )
- 2 opakowania śmietanki 30 lub 36 %
- 1 opakowanie śmietan - fix
- 1 tabliczka czekolady ( gorzka lub mleczna )

Szybsza wersja masy budyniowej:

- 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
- 500 ml mleka
- 3/4 kostki masła

Dla chętnych domowa masa budyniowa:

- 500 ml mleka
- 2 żółtka
- 150-180 g masła
- 2/3 szkl. cukru ( 100 - 120g )
- 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki maki pszennej

Etap pierwszy:

Gotuję 1 i 1/2 szkl mleka z cukrem. Pozostałe mleko, żółtka i 2 rodzaje mąki mieszam i dodaję do gotującego się mleka. Energicznie mieszam, aby nie powstały grudki i gotuję przez 1 min. Odstawiam do ostygnięcia. Następnie ucieram masło na gładką masę i dodaję stopniowo do zimnej masy budyniowej.

Etap drugi:

Masę krówkową w puszce wstawiam na kilka min do gorącej wody. Po wyjęciu wylewam masę na ułożone w formie lub w naczyniu herbatniki. Na wierzch kładę kolejną warstwę herbatników.
Gotuję 2 budynie waniliowe zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Po ostudzeniu miksuję je z 3/4 kostki masła.Gotowa masę budyniową rozprowadzam na ostatniej warstwie i znowu dodaję herbatniki.
Ubijam 2 śmietanki, a pod koniec dodaję 1 opakowanie śmietan-fixu.
Wykładam na ciasto i wierzch posypuję startą czekoladą lub wiórkami bądź posypuję kakao.
W celu uzyskania odpowiedniej formy i smaku wstawiam ciasto na kilka godzin do lodówki.

Dla ułatwienia warstwy w skrócie:

herbatniki - masa krówkowa - herbatniki - masa budyniowa - herbatniki - bita śmietana - starta czekolada








Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestem ciekawa Twojej opinii.