sobota, 20 czerwca 2015

Letni sposób na wykorzystanie kruchego ciasta



Nie da się ukryć, że jestem mistrzynią kombinowania.Zawsze coś przerabiam, przetwarzam,
opracowuję nowe receptury.
Nie lubię marnotrawstwa w kuchni,
więc wykorzystuję pozostałości,
gdzie tylko się da.
W zamrażalniku zawsze przechowuję ciasto kruche
z poprzedniego wypieku.
Kiedy mamy ochotę na coś słodkiego,
a bywa to, niestety, zbyt często,
wówczas sięgam do moich zamrożonych zapasów.
Jeśli znajdziecie chwilkę,
to równie dobrze możecie przygotować i podpiec kruchy spód.
Nie musi być tak doskonały, jak do tarty,
bo i tak w dzisiejszym deserze kruche ciasto będzie połamane na drobne kawałki.
Górną część możecie udekorować dowolnymi owocami sezonowymi.

Owocowo-budyniowy deser z kruchego ciasta

Składniki:

Na kruche ciasto ( jeśli nie macie wcześniej zamrożonego ):

2 szklanki mąki krupczatki
3/4 szklanki drobnego cukru
2 żółtka
pół kostki masła
starta skórka z połówki cytryny

Wszystkie składniki siekam nożem, a następnie szybko zagniatam i formuję z niego kulę. Owijam w folię spożywczą i wstawiam na co najmniej godz. do lodówki. Po tym czasie wyjmuję ciasto z lodówki, cienką rozwałkowuję w formie do pieczenia i nakłuwam widelcem. Piekę w temperaturze 200 stopni przez ok.15 min.

Na krem budyniowy:

1 opakowania budyniu waniliowego
pół litra mleka
2 łyżki cukru
1 czubata łyżka mąki pszennej
1 żółtko
pół kostki masła

Budyń zagotowuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu, przy czym dodaję łyżkę mąki pszennej. Ostudzoną masę miksuję z masłem i żółtkiem.

W przezroczystej miseczce U u mnie dwie widoczne na zdjęciu ) układam na spodzie pokruszone kawałki kruchego ciasta, następnie wlewam na nie masę budyniowo - maślaną. Wierzch dekoruję ulubionymi owocami, a po ozdobieniu ciasto odstawiam do lodówki.










Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestem ciekawa Twojej opinii.