piątek, 12 czerwca 2015
Najprostsza tarta francuska z serem
Latem wszystko jest proste.
Nie trzeba spędzać długich godzin w kuchni
czy też sterczeć przy rozgrzanym piecyku,
aby zrobić ciasto na popołudniowe pogaduchy z przyjaciółmi.
Latem wystarczy niewiele mieć,
aby wyczarować doskonały deser
lub lekkie, owocowe ciasto.
Jeśli jesteście zabiegani
albo nie lubicie długiego pieczenia ciast,
to zapraszam Was do skorzystania z mojego sprawdzonego przepisu.
Ciasto jest lekkie, powstaje w błyskawicznym tempie
i nie wymaga wybitnych umiejętności kulinarnych.
Wspaniale smakuje na ciepło,
a i na zimno nie traci swojego smaku.
Doskonale spełnia zachcianki na sernik
i jest jego znacznie tańszym zamiennikiem.
Ciasto francuskie z nadzieniem serowym
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
2 jajka
300 g twarogu
1 budyń waniliowy lub śmietankowy
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki mleka wymieszanego ze śmietanką 30%
Ciasto francuskie wyjmuję z opakowania i rozkładam w formie do tarty, lekko nakłuwając widelcem.
W miseczce mieszam rozbełtane jajka z mlekiem, śmietanką, budyniem, cukrem i mąką ziemniaczaną. Do mieszanki dodaję rozgnieciony widelcem ( może być lekko zmiksowany ) twaróg.
Najpierw podpiekam lekko ciasto francuskie przez ok.10 min w temperaturze 180 stopni. Następnie na ciasto wylewam przygotowaną wcześniej masę serową.
Ciasto piekę w temperaturze 180 stopni przez 20 min, a później w temperaturze 120 stopni przez 15 min. Ostudzone ciasto posypuję cukrem pudrem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Szybko, prosto i smacznie - takie desery lubię najbardziej :)
OdpowiedzUsuńTak, niekiedy potrzebne są szybkie rozwiązania 😊
OdpowiedzUsuń