sobota, 4 listopada 2017

Ekspresowy makaron z pieczarkami na jesienny obiad


Na pewno to nie jest wielce skomplikowany
i wyszukany obiad.
No, może odrobina parmezanu dodaje
mu trochę polotu.
Lubię jesienne gotowanie, spacery po stoiskach z warzywami,
wymyślanie kompozycji w drodze do pracy.
To mieszanie różnorodnych barw i smaków
wprowadza mnie w doskonały nastrój,
przysłania jesienne szarugi i niechęć do porannego wstawania.
Lubię też kuchenne wyzwania i niecodzienne łączenia produktów, o czym wielokrotnie pisałam.
Tym razem jednak idę w kierunku prostych
i szybkich rozwiązań.
Minimum przygotowań, krótkie gotowanie,
a przyjemność i tak zagwarantowana.

Ekspresowy makaron z pieczarkami

Składniki:

250 g pieczarek
200 g drobnego makaronu
mała cebula
4 łyżki śmietany
2 łyżki startego parmezanu
oliwa lub olej do smażenia
szczypta soli i pieprzu
trochę świeżej natki pietruszki

Obrane i umyte pieczarki kroję w plasterki. Podsmażam na oleju lub oliwie, po 2-3 min dodaję posiekaną cebulę i przyprawy, dobrze mieszam w czasie smażenia. Wlewam wodę do zakrycia pieczarek, a po 15 min lekkiego gotowania wlewam śmietanę. Oczywiście w trakcie gotowania uzupełniam wodę.
Ugotowany wcześniej makaron nakładam na talerz, dodaję sos z pieczarkami. Wierzch posypuję parmezanem ( u mnie w formie płatków ) oraz odrobiną natki pietruszki.

 


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestem ciekawa Twojej opinii.