Mam coś dla Was na niepogodę,
na zziębnięte ciało i bolące gardło.
To tunezyjskie danie z bogatym zestawem warzyw, przenikającymi się smakami
i dodatkiem mięsa,
które bardzo dobrze się czuje
w takim towarzystwie.
Od dawna gotuję różne odmiany tego sosu,
urozmaicając go sezonowymi warzywami.
O tej porze roku bardzo odpowiada mi jego ostrość, bo doskonale rozgrzewa,
a konsystencja sprawia,
że zaspokaja głód, dostarczając przy tym witamin.
Pulpeciki w pomidorowo-szpinakowym sosie
Składniki:
250 g mielonego mięsa z wołowiny
pół posiekanej cebuli
sól, pieprz
Z podanych składników lekko podsmażam okrągłe kotleciki. Odkładam na papier kuchenny.
2 łyżki koncentratu pomidorowego
300 g szpinaku w liściach
2 małe marchewki
pół puszki cieciorki
pół cebuli
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka harissy
1 łyżeczka cuminu
sól, pieprz
olej
Do garnka wlewam trochę oleju, mieszam z koncentratem i podsmażam. Dobrze mieszam, aby nie doszło do przypalenia. Po 2 min dodaję trochę wody, ponownie mieszam oraz dodaję przyprawy, harissę i posiekany czosnek. Po chwili wrzucam pulpety. Dolewam wodę, aby przykryła mięso. Wrzucam umyty i pokrojony szpinak oraz marchewkę w kształcie rondelków.
Gotuję przez ok 30 min, a na ostatnie 5 min dodaję pokrojoną w pióra cebulę i cieciorke
wspaniałości ;)
OdpowiedzUsuńwspaniałości warzywne 😊
Usuń