poniedziałek, 27 listopada 2017

Wołowe pulpeciki w pomidorowo-szpinakowym sosie


Mam coś dla Was na niepogodę,
na zziębnięte ciało i bolące gardło.
To tunezyjskie danie z bogatym zestawem warzyw, przenikającymi się smakami
i dodatkiem mięsa,
które bardzo dobrze się czuje
w takim towarzystwie.
Od dawna gotuję różne odmiany tego sosu,
urozmaicając go sezonowymi warzywami.
O tej porze roku bardzo odpowiada mi jego ostrość, bo doskonale rozgrzewa,
a konsystencja sprawia,
że zaspokaja głód, dostarczając przy tym witamin.

Pulpeciki w pomidorowo-szpinakowym sosie

Składniki:

250 g mielonego mięsa z wołowiny
pół posiekanej cebuli
sól, pieprz

Z podanych składników lekko podsmażam okrągłe kotleciki. Odkładam na papier kuchenny.

2 łyżki koncentratu pomidorowego
300 g szpinaku w liściach
2 małe marchewki
pół puszki cieciorki
pół cebuli
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka harissy
1 łyżeczka cuminu
sól, pieprz
olej

Do garnka wlewam trochę oleju, mieszam z koncentratem i podsmażam. Dobrze mieszam, aby nie doszło do przypalenia. Po 2 min dodaję trochę wody, ponownie mieszam oraz dodaję przyprawy, harissę  i posiekany czosnek. Po chwili wrzucam pulpety. Dolewam wodę, aby przykryła mięso. Wrzucam umyty i pokrojony szpinak oraz marchewkę w kształcie rondelków.
Gotuję przez ok 30 min, a na ostatnie 5 min dodaję pokrojoną w pióra cebulę i cieciorke







2 komentarze :

Jestem ciekawa Twojej opinii.