środa, 15 listopada 2017

Lekkie spaghetti z tuńczykiem i czerwoną cebulą


Zima bez dobrego makaronu ?
Nie ma takiej opcji.
Moje ulubione tunezyjskie sosy do pasty
już znacie.
Są aromatyczne, zazwyczah pomidorowe,
pełne sezonowych warzyw,
a i często z przyzwoitym kawałkiem mięsa.
Dzisiejsze spaghetti jest inne.
Nie jest to typowa wersja rozgrzewająca.
Jest za to lekkie, szybkie w obróbce,
po prostu idealne na powrót z pracy.

Lekkie spaghetti z tuńczykiem i czerwoną cebulą

Składniki:

200-300 g spaghetti ( po 100 na osobę )
puszka tuńczyka w oleju
4 pomidorki koktajlowe
1 czerwona cebula
kilka listków bazylii
suszona natka pietruszki
oliwa
sól, pieprz czarny z młynka

Na patelni podsmażam na oliwie pokrojoną w pióra cebulę, wrzucam połówki pomidorków, dodaję sól i pieprz. Podsmażam wszystko przez chwilę.
Gotuję spaghetti w osolonej wodzie. Po ugotowaniu, jeszcze gorące, układam na głębokim talerzu porcję dla jednej osoby, kładę na makaronie łyżkę podsmażonej cebuli, kawałki pomidorów, dużą porcję tuńczyka. Dodaję kilka listków bazylii, a całość posypuję suszoną natką pietruszki i pieprzem z młynka.







Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestem ciekawa Twojej opinii.