środa, 15 listopada 2017

Kotlety mielone z ziemniakami po domowemu


Nastała pora na prawdziwie domowe obiadki.
Od czasu do czasu zjemy coś lekkiego, domowego, ale wychłodzone ciało pragnie czegoś więcej.
No, ale to zabrzmiało.
Trzymajmy się jednak rozkoszy kulinarnych.
Taki prosty i pyszny obiad to zbawienie.
Rozgrzeje Was po jesiennej wichurze,
a i pewnie przypomni dom rodzinny.
Przecież mama robiła najlepsze kotlety na świecie...

Kotlety z ziemniakami po domowemu

Składniki:

300 g mielonego mięsa z wołowiny
1 jajko
1 cebula
tarta bułka
sól, pieprz

po 2-3 ziemniaki na osobę
2 pomidory
pół zielonego ogórka
suszona pietruszka
ostra papryka w płatkach

pół szkl jogurtu naturalnego
mały ząbek czosnku

Do mięsa mielonego dodaję 1 jajko, 3 łyżki bułki tartej, posiekaną cebulę oraz sól i pieprz. Dobrze mieszam całość i formuję kotlety o dowolnym kształcie. Obtaczam w bułce tartej i smażę na rumiany kolor.

Gotuję ziemniaki pokrojone na duże kawałki. Po ułożeniu na talerzu posypuję je suszoną natką pietruszki i ostrą papryką.

Do szybkiej sałatki wykorzystuję kawałki pomidorów i ogórka, polewam je jogurtem wymieszanym z posiekanym ząbkiem czosnku. Dodaję ewentualnie świeżą natkę pietruszki.




Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestem ciekawa Twojej opinii.