środa, 15 listopada 2017
Kotlety mielone z ziemniakami po domowemu
Nastała pora na prawdziwie domowe obiadki.
Od czasu do czasu zjemy coś lekkiego, domowego, ale wychłodzone ciało pragnie czegoś więcej.
No, ale to zabrzmiało.
Trzymajmy się jednak rozkoszy kulinarnych.
Taki prosty i pyszny obiad to zbawienie.
Rozgrzeje Was po jesiennej wichurze,
a i pewnie przypomni dom rodzinny.
Przecież mama robiła najlepsze kotlety na świecie...
Kotlety z ziemniakami po domowemu
Składniki:
300 g mielonego mięsa z wołowiny
1 jajko
1 cebula
tarta bułka
sól, pieprz
po 2-3 ziemniaki na osobę
2 pomidory
pół zielonego ogórka
suszona pietruszka
ostra papryka w płatkach
pół szkl jogurtu naturalnego
mały ząbek czosnku
Do mięsa mielonego dodaję 1 jajko, 3 łyżki bułki tartej, posiekaną cebulę oraz sól i pieprz. Dobrze mieszam całość i formuję kotlety o dowolnym kształcie. Obtaczam w bułce tartej i smażę na rumiany kolor.
Gotuję ziemniaki pokrojone na duże kawałki. Po ułożeniu na talerzu posypuję je suszoną natką pietruszki i ostrą papryką.
Do szybkiej sałatki wykorzystuję kawałki pomidorów i ogórka, polewam je jogurtem wymieszanym z posiekanym ząbkiem czosnku. Dodaję ewentualnie świeżą natkę pietruszki.
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
Jestem ciekawa Twojej opinii.