czwartek, 7 listopada 2019

Jesienna kaszka manna


Tak, tak, to pora na znienawidzoną
przez większość społeczeństwa kaszkę mannę.
To koszmar przedszkola, szkolnej stołówki
i kolonii,
zimna masa nie wiadomo czego
z gigantycznym grudami.
Co za szczęście, że to daleka przeszłość,
a za nami wieloletnie sposoby w zmianie smaku i przygotowywania potraw.
Dzięki temu udało się odczarować złe wspomnienia i wydobyć zalety z tej pozornie zwyczajnej kaszki.
Uwielbiam możliwości, które oferuje, łagodny smak, doskonały w połączeniu z różnymi składnikami.
Dzisiaj polecam Wam kaszkę z jogurtem naturalnym i jagodowym, z dodatkiem fig, borówek, jeżyn i owoców goji.

Kaszka manna z jogurtem i figami

Składniki :

2 płaskie łyżki kaszki manny
1,5 szkl mleka
1 łyżeczka brązowego cukru
1 figa
2-3 jeżyny
kilka borówek
kilka nasion goji
2 łyżki jogurtu greckiego
2 łyżki jogurtu jagodowego
1 łyżka müsli
nasiona chia do posypania

Kaszkę wsypuję do gotującego się mleka, dodaję  cukier, dobrze mieszam i odstawiam po 3 min. Przekładam porcję na talerz, jedną połowę polewam jogurtem greckim, drugą jagodowym. Dekoruję owocami, obok fig kładę łyżkę müsli, posypuję nasionami chia.



Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestem ciekawa Twojej opinii.