sobota, 9 listopada 2019

Pieczone figi z jogurtem


Łapcie figi dopóki jeszcze są do zdobycia.
Mnie się udało ostatnio w tureckim sklepie.
To już naprawdę ostatni moment przed ich zniknięciem na rynku.
Już nastąpił prawdziwy wysyp pomarańczy
i mandarynek, ale może Wam się jeszcze uda.
Jeśli będziecie szczęśliwymi posiadaczami fig, to polecam Wam szybki deser.
Nie wymaga żadnych przygotowań,
jedynie chwila pieczenia w piecyku
i polanie jogurtem, który cudownie
miesza się z sokiem z owoców.
To prawdziwe przeżycie kulinarne
przy najmniejszym wysiłku,
a nawet i odrobinie przyjemności.

Pieczone figi z jogurtem

Składniki :

4 - 6 dojrzałych fig
1 jogurt grecki
2 łyżki miodu
łyżka mielonych orzechów

Figi piękę w naczyniu żaroodpornym w 180 stopniach przez 15-20 min. Powinny być miękkie, ale zachować formę. Po wyjęciu z piecyka na jeszcze ciepłe figi kładę jogurt naturalny, polewam miodem i posypuję dowolnymi startymi orzechami.




Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestem ciekawa Twojej opinii.