poniedziałek, 11 listopada 2019

Najlepsza zupa dyniowo - ziemniaczana


To najpyszniejsza zupa na tę porę roku.
Na sezon dyniowy czekam z utęsknieniem.
Uwielbiam dynie za ich wygląd, różnorodność i piękną barwę.
To dawka koloru, który potrafi rozjaśnić
najbardziej pochmurny jesienny dzień.
Nie wyobrażam sobie tej pory roku
bez pysznej, kremowej zupy z dyni.
To wspaniała propozycja na codzienny obiad lub niedzielny dla gości.
Zupa podana na białej zastawie
pięknie się prezentuje i może stanowić
doskonałe danie dla gości.
Dodam tylko, że my nie potrzebujemy wyjątkowej okazji.
Mglisty poniedziałek jest jak najbardziej odpowiedni na tę pyszną zupę.

Zupa dyniowo- ziemniaczana

Składniki :

1 dynia ( ok. 1,5 kg)
4 - 5 średnich ziemniaków
1 mała cebula
1 duży ząbek czosnku
2 łyżki masła
łyżeczka kurkumy
pół łyżeczki ostrej papryki w płatkach
pół łyżeczki słodkiej, mielonej papryki
sól, pieprz do smaku
grzanki, świeża natka pietruszki do dekoracji

Dynię obieram i pozbawiam nasion. Kroję w grubą kostkę i podsmażam na maśle. Dodaję posiekaną cebulę, rozdrobniony czosnek, przyprawy i mieszam przez ok. 3 min. Następnie wlewam 2-3 szkl wody. W międzyczasie obieram ziemniaki i kroję w drobną kostkę. Wrzucam je do dyni i gotuję jeszcze przez ok. 15 min. Przez cały czas reguluję poziom wody. Ugotowaną zupę blenduję.
Zupę przekładam na talerze. Każdą porcję dekoruję grzankami i świeżą natką pietruszki.





Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestem ciekawa Twojej opinii.