czwartek, 8 lipca 2021

Krewetki w maśle czosnkowym na lekką kolację


Latem wszystko wydaje się piękniejsze i łatwiejsze. Ot, chociażby taka kolacja w stylu śródziemnomorskim, toż to sama poezja. Czujecie ten zniewalający zapach masła i czosnku wymieszany z aromatem owoców morza? Mnie od razu przenosi w rejony Morza Śródziemnomorskiego, gdzie się czuję jak ryba w wodzie. Patrzcie, jak łatwo o tej porze roku stworzyć wakacyjny klimat. Wystarczy kilka krewetek, grzanki z bagietki i cieplutkie od słońca pomidory ( zawsze wystawiam na parapet ). Coś czuję, że to będzie mój ulubiony zestaw tego lata 😊

Smażone krewetki z grzankami z pomidorami

Składniki:

kilka krewetek

patyczki do szaszłyków

pokrojona bagietka

masło

2 ząbki czosnku

Zalewa do krewetek: łyżka oliwy, łyżka soku z cytryny, sól, szczypta ziół prowansalskich

Krewetki pozostawiam przez godzinę w zalewie z powyższych składników, najlepiej w lodówce. Następnie nadziewam je na patyczki i smażę z dwóch stron na maśle z dodatkiem przekrojonego na połówki czosnku. Oczywiście optymalną wersją byłby grill, ale tym razem zależało mi na szybkim posiłku.

Kromki bagietki podpiekam w opiekaczu. Kładę plastry pomidorów, dodaję sól, pieprz z młynka, świeżą natkę pietruszki, koperek i skrapiam oliwą.





Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestem ciekawa Twojej opinii.