Kiedy mam ochotę na danie z tunezyjskiej kuchni, które jednak nie wymaga dużo pracy, to zazwyczaj przygotowuję taki zestaw. Wykorzystuję gotowe frytki i merguezy, które są ulubionymi dodatkami do letnich obiadów w Tunezji. Wyobraźcie sobie, jak to wszystko smakuje w nadmorskiej knajpce ? Są to nieziemskie przeżycia kulinarne z udziałem nieskomplikowanych produktów. Do takiego zestawu lubię dodać trochę ostrości w postaci harissy z oliwą i tuńczykiem. Tego nie może zabraknąć, szczególnie gdy na stole znajduje się chrupiąca, pachnąca bagietka. Niezastąpionym składnikiem są też jajka sadzone, które latem smakują najlepiej. Celowo smażę je na tej samej patelni co kiełbaski, aby przesiąknęły ich smakiem. Na obiedzie w tunezyjskim stylu nie może zabraknąć półmiska z lekką sałatą. Z reguły doprawiam ją oliwą i sokiem z cytryny.
Szybki lunch w tunezyjskim stylu
Przykładowy zestaw:
frytki z piecyka
smażone merguezy
jajka sadzone
harissa wymieszana z odrobiną wody, oliwą i tuńczykiem
dowolne oliwki
sałata z oliwą i cytryną
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
Jestem ciekawa Twojej opinii.