Mam w domu prawdziwego mięsożercę, więc dzisiejszy obiad nie należy do jego ulubionych. Zapewne przekonam go do cukinii i kukurydzy, no i do grillowanego sera. W ten sposób będzie wilk syty i owca cała.
Uwielbiam letnie warzywa i ten moment, kiedy przynoszę je jeszcze ciepłe od słońca gdzie przez kilka godzin wylegiwały się na straganie. Moglabym bezmięsne obiady przez całe lato, choć nie ukrywam, że weekendowe grillowanie mięsa należy do wyjątkowych przyjemności.
Wegetariański obiad na lato
Składniki:
ser do grillowania ( po 1 na osobę )
2-3 cukinie
2 kolby kukurydzy
po 1 jajku na osobę
Na sałatkę z kuskusu:
250 gr kuskusu, 3-4 pomidorki koktajlowe, 1 ogórek konserwowy, kilka kuleczek z mozzarelli, połowa czerwonej papryki, kilka oliwek, sól, pieprz, łyżka soku z cytryny, łyżka octu winnego, 2 łyżki oliwy
Gotuję kukurydzę w lekko osolonej wodzie. Po wyjęciu kroję na kawałki i grilluję krótko w piecyku.
Kroję cukinię na grube plastry, lekko solę i podsmażam dwustronnie na łyżeczce oliwy
Kuskus na sałatkę zalewam wrzątkiem. Nie uzywam oryginalnego z Tunezji, bo ten zawsze gotuję na parze. Ten powstaje szybko i podwaja swoją objętość. Do chłodnego kuskusu dodaję pokrojone składniki i sos ( oliwą, cytryna, ocet winny ).
Na koniec grilluję ser i smażę jajka sadzone, które posypuję świeżym koperkiem.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
Jestem ciekawa Twojej opinii.